Laurent brengt bezoek Dossin Kazerne na misser

Laurent
Joods Actueel/Moshe Yonathan (rechts: Freilich)

De Belgische prins Laurent heeft met zijn vrouw prinses Claire en twee van zijn kinderen de Dossin Kazerne in Mechelen bezocht. Hij maakte het bezoek na een verkeerde uitspraak over Joden die hem een paar maanden geleden in opspraak bracht. Zo vergeleek hij zichzelf met de Joden in de Tweede Wereldoorlog vanwege zijn, in zijn optiek, penibele situatie binnen het Belgische koninklijk huis en in België zelf.

Laurent was in Mechelen op uitnodiging van Joods Aktueel-hoofdredacteur Michael Freilich. Die leidde hem en zijn gezin rond, en legde uit wat er met de Belgische Joden in de oorlog is gebeurd. De prins was zeer geïnteresseerd en stelde vele vragen, zo luidt het.

Nadat N-VA-Kamerlid Peter Buysrogge prins Laurent in juni beschuldigde van een ‘vals activiteitenverslag’, waarin een omstreden bezoek aan de Chinese ambassade niet was vermeld, reageerde de prins daar furieus op en eiste hij excuses. Zo’n activiteitenverslag is nodig omdat de prins anders zijn dotatie – vergoeding of salaris – niet kan ontvangen. Laurent zei voor de zomer dat hij het kotsbeu was om telkens aangevallen te worden door politici, journalisten en opiniemakers. “Puur omdat ik de zoon of broer ben van een koning. Als er zoiets gebeurt tegenover mij, denk ik dikwijls aan de Joden die werden doodgeschoten, gewoon omdat ze Jood waren.”

Vervolgens nodigde Freilich de prins, met wie hij een goede band onderhoudt, uit voor een bezoek aan het museum. “Prins Laurent, prinses Claire en twee van hun kinderen kregen een rondleiding van mij, samen met mijn eigen vrouw en onze twee oudste zoontjes,” aldus Freilich in een persbericht. “De prins maakte duidelijk dat hij vooral wilde wijzen op het feit dat wie anders is, snel kan worden uitgesloten en gepest.” Volgens Freilich zei de telg van koning Albert II dat “we dat gedrag dienen te voorkomen, niet alleen in de klas of op de werkvloer maar ook op alle andere plaatsen in onze samenleving. Want het begint allemaal met pesterijen en haat maar het verhaal van Kazerne Dossin illustreert heel goed waar dit allemaal toe kan leiden.”

De hoofdredacteur schrijft dat prins Laurent zegt dat ‘ook politici best behoedzaam communiceren en zich ervoor moeten hoeden om geen haat te spuien’. Een quote van de royal in het persbericht: “Ik vind het belangrijk om met mijn kinderen naar hier te komen om hen te laten kennismaken met de geschiedenis. Daarmee zijn ze gewapend met een beter begrip voor de toekomst.” Laurent koppelt uitsluiting, discriminatie en pesten dus aan zijn eigen situatie, en wil zijn persoonlijke beleving dus omzetten in een strijd tegen deze zaken.

Freilich was tevreden over de toer, die zijn vrouw en kinderen meenam. “De prins heeft de uitspraken van vorige zomer kunnen uitleggen en kaderen. Ook onze kinderen konden het heel goed met mekaar vinden. Zo zie je dat er al snel gemeenschappelijke raakvlakken zijn, ook al komen ze uit heel andere milieus. Een Joods-praktiserend gezin en een prinselijke familie. Allebei spelen ze blijkbaar hetzelfde computerspelletje, het immens populaire Fortnite en er werden tips en contactnummers uitgewisseld.”

Prins Laurent staat in België bekend als het enfant terrible van de Belgische koninklijke familie. Hij werd in 1964 als derde kind van (toen nog) prins Albert en prinses Paola geboren, na prins Filip en prinses Astrid. Door huwelijksproblemen tussen zijn ouders groeide Laurent op in een liefdeloos gezin, waarna hij later als volwassene zijn eigen weg moest zoeken. Nadat zijn vader in 1993 diens overleden broer Boudewijn opvolgde, regelde hij hoge dotaties voor zijn drie kinderen. Laurent kreeg een ruime uitkering en zette stichtingen op, onder andere voor het dierenwelzijn in België. Hierdoor kreeg hij de bijnaam ‘prins woef’. Mettertijd viel Laurent op door zijn excentrieke en rebelse gedrag binnen de koninklijke familie, die doorgaans als zeer degelijk geldt. Psychologen menen dat hij een leegte zou willen opvullen, onder meer omdat na verloop van tijd duidelijk werd dat hij niet meer in aanmerking zou komen voor de troon (mede dankzij het afschaffen van de Salische wet). In de laatste jaren valt Laurent op door van incident naar incident te varen, waarmee hij vaak in aanvaring komt met de politiek. Laurent is getrouwd en geeft drie kinderen.

Categorie: | |

Home » Nieuws » België » Laurent brengt bezoek Dossin Kazerne na misser