CJO: ‘Rosj Hasjanna-wens van PKN is boodschap van reflectie’

Het logo van de PKN (beeld: PKN)
Het logo van de PKN (beeld: PKN)

De Protestantse Kerk Nederland (PKN) heeft ‘goede wensen’ gestuurd naar het Centraal Joods Overleg (CJO), zo meldt de paraplu-organisatie van georganiseerd Joods Nederland. Het sjana tova kwam van dominee René de Reuver, de scriba van de generale synode van de PKN, middels een officieel schrijven. ‘Sjalom en alle goeds!’ schrijft hij aan voorzitter Chanan Hertzberger van het CJO, die de goede wensen in ontvangst nam. Volgens de organisatie bevestigt deze actie van de protestantse christenen de goede band tussen beide overkoepelende organisaties.

‘Als Protestantse Kerk weten we ons verbonden met de Joodse gemeenschap in Nederland. Als christenen en Joden vormen we minderheden en zijn we net zo divers en veelkleurig als de hele samenleving. In visie en beleid willen we als kerk belangstelling wekken voor de Joodse wortels van het christelijk geloof, de ontmoeting met het Jodendom bevorderen en actief zijn in de bewustwording en bestrijding van antisemitisme’, aldus De Reuver, die ‘sjana tova!’ schrijft maar ook van ‘hartelijke nieuwjaarswensen spreekt’.

Het CJO is blij met de goede wensen van de PKN, zo laat het CJO weten aan de redactie van Jonet.nl. “PKN-scriba De Reuver heeft gesproken op de door het CJO georganiseerde herdenking van de Kristallnacht twee jaar geleden. Onlangs hadden we een informatief gesprek met twee vertegenwoordigers van de Protestantse Kerk. Daarin ging het ook over hoe zowel het Jodendom als het protestantisme zich in Nederland ontwikkelen.”

Hoe neemt het CJO deze Rosj Hasjanna-wens in ontvangst? ‘We zijn dankbaar voor de belangstelling vanuit de richting van de PKN en de Protestantse Raad voor Kerk en Israël,” antwoordt Hertzberger. “We verschillen uiteraard onderling, en er zijn gevoeligheden over bijvoorbeeld de kijk op Israël waarover binnen de Protestantse Kerk Nederland heel verdeeld over wordt gedacht, maar er is ook veel wat ons bindt. Deze boodschap voor Rosj Hasjanna is daarvan een reflectie.”

Het Centraal Joods Overleg is de koepelorganisatie van georganiseerd Joods Nederland. Hierin zijn de grootste en belangrijkste Joodse organisaties en kerkgenootschappen vertegenwoordigd. Het CJO spreekt namens deze organisaties en komt voor Joodse belangen op, maar praat ook namens hen met de overheid. Tot het CJO behoren onder meer het Nederlands Israëlietisch Kerkgenootschap (NIK), het Nederlands Verbond voor Progressief Jodensom (NVPJ) en het Portugees-Israëlitisch Kerkgenootschap (PIK). Andere deelnemende organisaties zijn onder meer Joods Maatschappelijk Werk (JMW), het CIDI en Bij Leven en Welzijn (BLEW).

Lees ook:
CIDI, CJO en slachtoffers dagen Baudet voor de rechter

Joodse organisaties en Sjoa-overlevenden dagen Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet voor de rechter omdat hij vergelijkingen maakt tussen het huidige coronabeleid en de Jodenvervolging. Het kort geding dient volgende week in de Amsterdamse rechtbank. De organisaties en slachtoffers eisen dat een aantal vergelijkingen van hem op social media tot onrechtmatig worden verklaard en door hem worden verwijderd. 


Categorie: |

Home » Nieuws » CJO: ‘Rosj Hasjanna-wens van PKN is boodschap van reflectie’