CJO tegen raadsleden Rotterdam: ‘door u voelen Joden zich onveiliger’

Chanan Hertzberger (LinkedIn)

Het Centraal Joods Overleg (CJO) heeft een brief gestuurd aan bepaalde fracties in de Rotterdamse gemeenteraad. In het schrijven spreekt de koepelorganisatie van Joods Nederland deze raadsleden aan op hun gedrag na het inbrengen van een motie tegen Jodenhaat. De raadsleden liepen toen de zaal uit, andere verbijsterend achterlatend.

Het incident gebeurde nadat een VVD-raadslid de motie begon op te lezen. De aanleiding was de pro-Hamas-demonstratie in Rotterdam van zondag, die plaatsvond na de terreuraanval van Hamas in Israël van zaterdag. Ook coalitiepartner D66 liep weg uit de raadszaal. Later stelden de raadsleden dat ze hun stem niet wilden uitbrengen. Echter, formeel gezien hoef je dan niet weg te lopen.

Morele plicht genegeerd

CJO-voorzitter Chanan Hertzberger spreekt de Rotterdamse fracties van PvdA, GroenLinks, D66, 50Plus, VOLT, SP aan op hun gedrag. ‘De taak van een Raadslid is om te stemmen. Zich te onttrekken aan een stemming laat de wet (Gemeentewet en Reglement van Orde) niet toe. Toch bent u vlak voor de stemming vertrokken. Hiermee heeft u als gekozen volksvertegenwoordiger in de optiek van het Centraal Joods Overleg (CJO) niet alleen uw wettelijke, maar ook uw morele plicht genegeerd’.

De stemming ging over een motie waarin wordt uitgesproken dat ‘de steunbetuiging aan de massamoord op honderden burgers van zondag 7 oktober walgelijk en moreel verwerpelijk is’ en dat ‘Jodenhaat op Rotterdamse straten geen plek heeft’. Hertzberger: ‘De strekking van deze motie behoeft geen toelichting’.

Nu meer onveiligheid

De Joodse gemeenschap in Rotterdam, maar ook daarbuiten, voelt zich gesterkt door de indieners van deze motie, aldus de CJO-voorman. ‘Dit omdat zij het niet hijsen van de Israëlische vlag op het Rotterdamse stadhuis als zeer teleurstellend hebben ervaren. Daarbij hebben de pro-Hamas betoging en meerdere incidenten in Rotterdam met een vergelijkbare strekking tot veel zorgen, onrust en een gevoel van onveiligheid geleid bij de Rotterdamse Joodse gemeenschap’.

‘Door weg te lopen bij het in stemming brengen van de bewuste motie heeft u het gevoel van onveiligheid bij de Rotterdamse Joden ernstig versterkt; het is een signaal voor hetgeen waar de motie zich juist tegen uitspreekt: het is een signaal van toenemende Jodenhaat’, aldus Hertzberger.

Drogreden

‘Uw verweer is dat u geen partij wil zijn in een internationaal conflict. Dat is echter een drogreden: door te weigeren de steun aan de terroristische massamoord van 7 oktober jongstleden te veroordelen en door te weigeren uit te spreken dat Jodenhaat geen plaats heeft op de straten van Rotterdam kiest u nadrukkelijk partij: u geeft de facto aan dat u het prima vindt dat mensen steun uitspreken voor de terroristische massamoord van 7 oktober en dat Jodenhaat wel degelijk een plaats heeft in de straten van Rotterdam’.

In de optiek van het CJO is het morele kompas gebroken ‘als u ervoor wegloopt om steun aan de terroristische massamoord van 7 oktober, wat niets minder is dan een pogrom op onschuldige burgers, op vrouwen, kinderen, mannen, bejaarden, baby’s, te veroordelen; dat geldt ook voor uw weigering om uit te spreken dat Jodenhaat op Rotterdamse straten geen plek heeft’.

Onveilige plek

Volgens het CJO zijn Rotterdam en het het stadhuis nu een onveilige plek voor Joden geworden. ‘Een beeldengroep in de tuin van uw werkplek, het Stadhuis, herinnert eraan dat dit niet voor het eerst is. Het Joods monument van Loekie Metz herdenkt het lijden van de Rotterdamse Joden in de oorlogsjaren en met name van de circa 13.000 Joodse burgers die zijn weggevoerd en waarvan minder dan duizend terugkeerden’.

Hertzberger: ‘Het is pijnlijk om te constateren dat zodra het voor Joden onveilig wordt, u wegkijkt en, in dit geval, wegloopt. Uw handelen doet de woorden oproepen van Nobelprijs voor de vrede-winnaar Elie Wiesel: What hurts the victim most is not the cruelty of the oppressor but the silence of the bystander.

  

Categorie:

Home » Nieuws » CJO tegen raadsleden Rotterdam: ‘door u voelen Joden zich onveiliger’