GroenLinks-PvdA neemt motie aan die ook Israël veroordeelt

Pro-Palestijns lid en GroenLinks-prominent Ineke van Gent op het GrL-PvdA-congres (YouTube)

Het partijcongres van GroenLinks-PvdA heeft een motie aangenomen die opdraagt dat de nieuwe partij opkomt voor de Palestijnen en ook Israël veroordeelt. In Rotterdam werd onder andere gesproken over ‘de koloniale bezetting’, ‘apartheid’ en ‘apartheidsstaat’. Ook waren er veel sprekers met Palestijnse sjaals en was er voor de ingang van Ahoy! een BDS-demonstratie. Update: GroenLinks Kamerlid Kauthar Bouchallikht vertrekt per direct omdat ze de motie niet ver genoeg vindt gaan.

Albanese uitslag

De motie, die met 96 procent werd aangenomen, was een aangepast voorstel van wat andere leden eerder in de week voorstelden. Zij wilden dat de woorden voor Israël van lijsttrekker Frans Timmermans en partijkopstuk Jesse Klaver zouden worden gerectificeerd. Het partijbestuur stak een stokje voor hun voorstel, door het samen te voegen met andere moties over Israël en de Palestijnen. Er kwam een containermotie, waarin Israël ook werd veroordeeld.

Woorden terugnemen

Na de aanval van Hamas op Israël, vorige week zaterdag, repte Timmermans meteen over ‘willekeurig geweld tegen Israël’ en gebruikte hij het woord ‘afschuwelijk’. Ook veroordeelde hij Hamas en nam hij het op voor Israël. Klaver sprak eveneens zijn steun uit voor Israël, dat volgens hem het recht heeft zich te verdedigen. Dat kwam hen op kritiek te staan uit eigen gelederen. Leden vonden dat onder meer dat ook Israël veroordeeld moet worden en riepen de leiding per brief op hun uitingen te rectificeren.

Genuanceerder

Deze anti-Israëlische leden wilden ook een motie indienen, maar daar staken de partijbesturen een stokje voor. Er kwam een algemene motie, waarin staat dat GroenLinks-PvdA zowel Israël als Hamas moet veroordelen. Ook roept de motie op dat de partij het demissionaire kabinet moet bewegen een genuanceerder standpunt te laten uitdragen over het conflict. En mocht de partij na verkiezingen gaan formeren en eventueel in een kabinet komen, dan moet Timmermans zich daarvoor inzetten.

VN volgen

In de aangepaste motie staat onder meer dat GroenLinks-PvdA het demissionaire kabinet moet oproepen om Nederland aan te sluiten bij de VN-oproep aan Israël om het evacuatie-verzoek voor de bewoners van Noord-Gaza in te trekken, ‘gelet op de desastreuze humanitaire consequenties van een dergelijke evacuatie, en werk te maken van een humanitaire corridor zodat mensen veilig weg kunnen, en zieken en gewonden kunnen worden geëvacueerd’.

EU-hulpgeld moet blijven

Verder spreekt de motie uit het kabinet op te roepen diplomatieke druk uit te oefenen voor voedsel, medicijnen en nutsvoorzieningen in de Gazastrook, en ‘voor de voortzetting van humanitaire hulp en ontwikkelingsgeld door Nederland en de EU’. Daarnaast roept de motie het kabinet op ‘alert te zijn en ferm op te treden tegen alle vormen van discriminatie en antisemitisme, en actief bescherming te bieden’. De tweestatenoplossing wordt in het voorstel als de ultieme oplossing voor het Israëlische-Palestijnse conflict gezien.

Gevecht

De nu aangenomen is een teken van het gevecht binnen GroenLinks-PvdA en links Nederland over het conflict tussen Israël en de Palestijnen. In het geval van de nieuwe partijcombinatie zijn er verschillen: de PvdA is van oudsher meer pro-Israëlisch en GroenLinks is traditioneel meer op de hand van de Palestijnen. Binnen GroenLinks heeft de anti-Israël-beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS) al stevige voet aan de grond. Door de fusie met de PvdA is dat nu ook het geval in de nieuwe partij.

BDS-uitingen in Ahoy

Op het gezamenlijke partijcongres van PvdA en GroenLinks in Rotterdam was goed te merken dat leden anti-Israëlisch zijn. Palestijnse sjaals waren verboden, maar toen bepaalde leden eenmaal binnen waren in Ahoy! deden ze die alsnog om. Ook was er een BDS-demonstratie voor de ingang, waar antisemitische leuzen klonken zoals ‘From the river to the sea, Palestine will be free!’. Leden die voorafgaand aan de stemming over de motie inspraken, gebruikten woorden als ‘apartheid’, ‘apartheidsstaat’ en ‘koloniale bezetting’. Er klonk groot applaus.

Analyse

Het is nu aan lijsttrekker Frans Timmermans en tweede man Jesse Klaver om de motie in de campagne en na de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november ten uitvoer te brengen. Voor progressieve kiezers is het nieuwe standpunt geen breekpunt, maar voor rechtsere partijen zoals de VVD, BBB en NSC (van Pieter Omtzigt) kan het in de formatie wel een breekpunt zijn. Deze partijen zijn uitgesproken pro-Israëlisch en hun vertegenwoordigers waren aanwezig op de solidariteitsbijeenkomst in het Joods Cultureel Centrum van zondag. Kortom: de motie maakt van GroenLinks-PvdA waarschijnlijk een minder aantrekkelijke regeringspartner.

Kauthar opgestapt

Update: De aangenomen motie gaat partijprominent Kauthar Bouchallikht niet ver genoeg. Het GroenLinks-Tweede Kamerlid, dat op plek zeventien van de lijst was gezet, vertrekt per direct. Naar eigen zeggen herkent ze zich niet meer in haar partij en is ze teleurgesteld over de motie. Zij kiest voor Hamas, aldus weblog GeenStijl. Om Bouchallikht was in 2020 veel te doen toen zij op de lijst van GroenLinks kwam, omdat ze jarenlang actief was in het bestuur van de Europese jeugdorganisatie van de Moslimbroerderschap, een beweging die gelinkt is aan onder andere Hamas.

Categorie:

Home » Nieuws » GroenLinks-PvdA neemt motie aan die ook Israël veroordeelt