UGent wil banden met Israël mogelijk verbreken

De boekentoren van Gent (foto: K. Rijken)

Het bestuur van de Universiteit Gent (UGent) is na veel druk door anti-Israël-demonstranten door de bocht: de banden met drie Israëlische onderwijsinstellingen worden mogelijk toch doorgesneden. Dat besluit kwam na een advies van de mensenrechtencommissie van de universiteit. Die oordeelde dat er ‘mogelijk schendingen van mensenrechten kunnen zijn’ waar deze instellingen aan mee zouden doen. Het bestuur laat nu grondig onderzoeken of dit klopt. Ook de universiteit in Leiden kondigt ‘concrete stappen’ aan.

Protesten en bezettingsacties, onder andere van de aula UFO, aan de UGent tegen Israël zorgden ervoor dat rector magnificus Rik Van de Walle de mensenrechtencommissie van de universiteit met spoed bijeen riep. Die groep houdt zich onder meer bezig met kaders rond mensenrechten bij partners in het buitenland. Van de Walle wilde weten of de drie Israëlische onderwijsinstellingen waarover het gaat aan mensenrechtenschendingen doen, zoals de demonstranten beweren. De commissie kwam tot oordeel dat dat niet zou kunnen worden uitgesloten.

Dit deed Van de Walle ertoe doen beseffen dat hij een stap moet zetten: het her-evalueren van de relaties met de Holon Institute of Technology, MIGAL Galilee Research Institute en Volcani Centre (Agricultural Research Organisation of Israel). ‘Uiteraard dient dit met de meeste zorg te gebeuren voor de betrokken onderzoekers en promotoren, met inachtneming van de contractuele verplichtingen’, luidt het advies van de commissie. Rector Van de Walle laat aan VRT Nieuws weten dat hij het ‘volkomen eens is met het advies’ en het ‘integraal zal volgen’.

Niet ver genoeg

Voor de anti-Israël-activisten heeft gaat de toezegging om de banden te onderzoeken niet vergenoeg. Zij eisen meer. Ze willen dat alle banden met de drie Israëlische onderwijsinstellingen per direct worden verbroken en zullen net zo lang doorgaan met actie voeren totdat dat punt bereikt is. Momenteel kamperen er honderden studenten in circa driehonderd tentjes in en buiten universiteitsgebouwen in Gent. Hoewel het bestuur dit had verboden, hebben zij zich daar niets van aangetrokken. Een ontruiming lijkt voorlopig niet in zicht.

‘Concrete stappen’

Naast het bestuur van de Ugent is in Leiden het universiteitsbestuur door de bocht gegaan. Ook hier zijn onderzoeken aangekondigd. Het gaat om ‘concrete stappen’ inzake de relaties met Israëlische universiteiten. Welke maatregelen dat zijn, maakt het bestuur pas op vrijdag bekend. Rector magnuficus Hester Bijl zegt ‘een constructieve en vruchtbare discussie te hebben geboerd met anti-Israël-actiegroepen Students for Palestine (SfP) en de Liberale Studenten Partij (LSP). Beide groepen willen alle banden tussen Israël en de Universiteit Leiden doorsnijden.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » België » UGent wil banden met Israël mogelijk verbreken