Davidsterren op voordeur Duitse Joden, anti-Israëldemo’s in Oostenrijk

Davidsterren in Berlijn (Twitter, X)

In Duitsland en Oostenrijk worden Joden letterlijk tot op de deur bedreigd. Zo hebben antisemieten in Berlijn Davidsterren op de voordeuren van Joodse woningen getekend. De bekladdingen doen denken aan de Jodenvervolging en Sjoa. In Wenen filmen bewakingscamera’s hoe mannen woningen zoeken waar Joden wonen. De intimidatie is er vanwege de oorlog in Israël.

Schrik

Berlijn werd op vrijdag opgeschrikt door davidsterren op huizen waar Joden wonen. In de Joodse gemeenschap van de Duitse hoofdstad circuleren foto’s van voordeuren rond met daarop de zeshoekige ster. Veel foto’s werden op sociale media gedeeld. Het doet denken aan de Kristallnacht, de Jodenvervolging en de Sjoa in nazi-Duitsland. De schrik zit er goed in. Vermoedelijk komen de bekladdingen uit anti-Israëlische hoek.

Buren onverschillig

De Berlijnse politie bevestigde dat de staatsveiligheidspolitie van het bondsland nu onderzoek doet op verdenking van het aanzetten tot haat. Een Joodse bewoner die politie belde, kreeg het antwoord dat ze online aangifte moest doen. Ook werd geadviseerd om de davidster zelf te verwijderen, om erger te voorkomen, schrijft de krant Bild. De bewoner zei dat ze de graffiti met aceton had verwijderd. “Ik stuurde de foto via WhatsApp naar mijn buren en heel weinig mensen reageerden.”

Mezoeza

De desbetreffende bewoonster (28) zegt: “Ik heb een mezoeza voor de deur van mijn appartement en ik maak me zorgen.” Ze wil ‘s avonds niet naar de synagoge en wil het huis niet verlaten met een ketting met een Davidster. “En ik spreek vandaag geen Hebreeuws op straat.” De politie had haar ten tijde van het interview nog steeds niet teruggebeld. De vrouw was niet de enige: ook op andere plekken met een mezoeza aan de deurpost zijn Davidsterren geklad.

Verbod genegeerd

In Wenen en Graz zijn op zaterdag twee anti-Israël-demonstraties gehouden, ondanks het verbod dat de autoriteiten hebben ingesteld op dergelijke demo’s. De politie greep niet in. Er werd opgeroepen tot ‘het respecteren van de mensenrechten’ door Israël. De voorzitter van de Islamische Glaubes Gemeinschaft Österreich (IGGÖ) – de parapluorganisatie voor alle erkende islamitische organisatie sin het land riep op tot vrede. In Graz werd een man aangehouden na een schermutseling met de politie.

Mezoeza’s zoeken

In Wenen gaat het gerucht rond dat Arabische bewoners langs de deuren te gaan in buurten met relatief veel Joodse bewoners om foto’s van hun mezoeza’s te maken. Mogelijk zouden deze adressen worden ‘verzameld’. Op woensdagavond was er al een grote anti-Israël-demo in het centrum van de Oostenrijkse hoofdstad. Voornamelijk moslimmigranten kwamen op de demonstratie af, waar eveneens anti-Joodse leuzen werden geroepen.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Davidsterren op voordeur Duitse Joden, anti-Israëldemo’s in Oostenrijk