Claim-regeling verzekeringen met vijf jaar verlengd

Google Maps

De mogelijkheid voor Joden om een claim te doen bij levens- en uitvaartverzekeringen is met vijf jaar verlengd. Dat heeft Stichting Individuele Verzekeringsaanspraken Sjoa (SIVS) bekend gemaakt. Joden die tijdens de bange jaren ’40-’45 zijn beroofd van hun levens- en/of uitvaartverzekeringen, kunnen voorlopig dus nog vijf jaar claims indienen. De verzekeraars, verenigd in het Verbond van Verzekeraars in Den Haag, wil er zeker van zijn dat de slachtoffers zo lang mogelijk kunnen worden bereikt.

De verlengde openstelling heeft te maken met ‘de gebleken behoefte en de internationale opinie dat er geen einde moet komen aan de behandeling van Joodse oorlogsclaims,’ zo laat het Verbond van Verzekeraars weten. De roof van levens- en uitvaartverzekeringen hoorde bij de Jodenvervolging. Eerst moesten Joden hun banktegoeden, geld en effecten inleveren bij de Duitse Liro-bank. Vanaf mei 1942 moest dat ook met hun verzekeringen. Na de oorlog vond rechtsherstel plaats, maar niet alles is afgewikkeld. In 1999 hebben Verbond van Verzekeraars en het Centraal Joods Overleg (CJO) de regeling opgezet.

In twintig jaar tijd is in totaal 8,4 miljoen euro uitgekeerd aan Joodse polishouders en hun nabestaanden. Hiermee is circa 97 procent van de claims afgehandeld. Maar tot de dag van vandaag blijven aanvragen binnenkomen, vooral uit Nederland (zestig procent), Israël (zestien procent) en de Verenigde Staten (twaalf procent). Ook dit heeft een rol gespeeld in het besluit van de SIVS en het Verbond van Verzekeraars om de regeling te verlengen met vijf jaar.

Lees ook:
Duitse oorlogsuitkeringen drastisch verhoogd

De Duitse overheid heeft de hoogte van haar uitkeringen voor slachtoffers van de Holocaust behoorlijk verhoogd. Dit meldt het Verbond Belangenbehartiging Vervolgingsslachtoffers (VBV) in een bericht. Het gaat om de zogenoemde Artikel-2-uitkeringen.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Claim-regeling verzekeringen met vijf jaar verlengd