Menselijke ketting tegen antisemitisme rond grote synagoge Berlijn

Menselijke ketting Berlijn synagoge 2019 tegen antisemitisme (Twitter)

Rond de Neue Synagoge in Berlijn is zondagmiddag een menselijke ketting gevormd. Ongeveer driehonderd Berlijners kwamen naar de Oranienstrasse om daar hun ongenoegen tegen antisemitisme te uiten. De mensen vormden een ketting die door de straat ging en symbolisch om de synagoge stond. De actie was opgezet door kerken en moskeeën om een antwoord te geven tegen antisemitisme en vreemdelingenhaat. De recente aanslag bij de synagoge van Halle vormde de aanleiding voor de ketting.

De insteek van de demonstratie was ‘kleur bekennen’. De actie vond ook plaats om ‘solidariteit in rouw en angst’ te tonen met de Joden in Berlijn, zo verklaarde de organisatie. De menselijke ketting was enkele honderden meters lang en strekte zich uit van de Krausnickstrasse naar de volgende straathoek aan de Tucholskystrasse. De stemming onder de demonstranten was kalm. In de Neue Synagoge werd de Soekot-dienst gehouden, traditioneel gevierd aan het einde van het Loofhuttenfeest. Buiten hielden honderden Berlijners elkaars handen vast. Er waren ook ouders met kinderen en grootouders met kleinkinderen.

Een aantal demonstranten liet aan de media weten ‘bang te zijn voor een te grote AfD’. De rechts-nationalistische partij Alternative für Deutschland (AfD) kreeg in de dagen na de aanslag in Halle de schuld in de schoenen geschoven. Omdat de dader een rechts-extremist is, vinden veel tegenstanders van de AfD dat die partij de ‘intellectuele brandstof’ voor de aanslag zou hebben geleverd. In de Bondsdag leidde het donderdag tot een verhit debat, waarbij AfD-voorman Alexander Gauland zich verdedigde. “Zolang een lid van de bondsregering kan zeggen: de AfD is de politieke arm van rechts terrorisme, excuseer ik me hier niet, dan moet u daarmee beginnen,” aldus Gauland tegen de regering.


Een kleine twee weken geleden probeerde een rechts-extremist de synagoge van Halle binnen te dringen om daar een bloedbad aan te richten. Het lukte de terrorist niet om de deur te forceren, waardoor hij het om zijn lopen zette en twee mensen doodde. De man werd gepakt in een naburig dorp en heeft inmiddels bekend. Later kwamen video-beelden van zijn hand naar buiten. Het als de rechts-extremistische terrorist die in twee moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland, aanviel, filmde verdachte Stephan B. zijn daad om het online te verspreiden.

Lees ook:
Duitse antisemitisme-coördinator: ‘AfD doet aan stemmingmakerij tegen Joden’

Na de aanslag op de synagoge van de Duitse stad Halle krijgt de rechts-nationalistische partij Alternative für Deutchland (AfD) de zwarte Piet. Volgens bestuurders en ambtenaren heeft die partij het klimaat geschapen voor de aanslag, die door een rechtse extremist werd gepleegd. De Duitse antisemitisme-coördinator Felix Klein beschuldigt de AfD opnieuw van stemmingmakerij tegen Joden.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Menselijke ketting tegen antisemitisme rond grote synagoge Berlijn