Duitse antisemitisme-coördinator: ‘AfD doet aan stemmingmakerij tegen Joden’

wiki

Na de aanslag op de synagoge van de Duitse stad Halle krijgt de rechts-nationalistische partij Alternative für Deutchland (AfD) de zwarte Piet. Volgens bestuurders en ambtenaren heeft die partij het klimaat geschapen voor de aanslag, die door een rechtse extremist werd gepleegd. De Duitse antisemitisme-coördinator Felix Klein beschuldigt de AfD opnieuw van stemmingmakerij tegen Joden. “De AfD heeft veel anti-Joodse standpunten,” zei Klein in het ZDF-programma Morgenmagazin.

Rituele slacht
“Ik herinner u er bijvoorbeeld aan standpunt dat het rituele schachten verboden moet worden,” aldus Klein. Een verbod zou het voor gelovige Joden onmogelijk maken om kosjer voedsel te eten. “Maar ook is er bij de AfD een onduidelijke houding ten opzichte van de besnijdenis.” Eerder werd de briet mila door de partij omschreven als ‘een middeleeuws slachtritueel’. Klein: “Dus ook hier zou de AfD opnieuw aan zichzelf moeten werken.” Volgens Klein heeft AfD-duovoorzitter Alexander Gauland er bijvoorbeeld schuld aan door te zeggen dat Duitsers ook ‘trots mogen zijn op de prestaties van Duitse soldaten in de Tweede Wereldoorlog’.

‘Intellectuele brandstichter’
Eerder had de Beierse minister Joachim Herrmann (CSU) van Binnenlandse Zaken al gezegd dat de AFD een aandeel heeft in de aanslag, omdat sommige AfD-politici volgens hem ‘de intellectuele brandstichters’ zijn. Zijn collega uit Sachsen-Anhalt, minister Holger Stahlknecht (CDU) beschuldigde de partij ook wegbereider voor de aanslag te zijn. De Duitse minister Horst Seehofer (CSU) van Binnenlandse Zaken stemde hiermee im, maar zonder de partijnaam ‘AfD’ in de mond te nemen.

‘De AfD is een een door en door pro-Israëlische en pro-Joodse partij’Jörg Meuthen, AfD-duovoorzitter


‘Pro-Joodse partij’
AfD-duovoorzitter Jörg Meuthen verdedigde zijn partij onmiddellijk in Morgenmagazin. De AfD is een ‘een door en door pro-Israëlische en pro-Joodse partij’, aldus Meuthen. “We zijn toegewijd aan het Joodse leven in Duitsland, dat deel uitmaakt van onze identiteit en er voor ons is. We hebben ook een groep Joden in de AfD, we hebben veel Joodse leden,” aldus het partijkopstuk. Meuthen: “Onze 35.000 leden hebben echt niets te maken met antisemitisme.”

Joden in de AfD
Volgens antisemitisme-coördinator Klein heeft slechts een handjevol AfD-leden van Joodse komaf zich in de partij georganiseerd. Zij zitten in de subvereniging ‘Joden in de AfD’, die opkomt voor het Joodse belang. Eerder dit jaar werd de kritiek van Klein al tegengesproken door het AfD-Bondsdaglid en programmahoofd Albrecht Glaser. Hij stelde dat de beweging van Klein dat de AfD tegen de besnijdenis is, niet klopt. “In ons partijprogram wordt de besnijdenis niet eens genoemd,” aldus Glaser.

PVV
Ook verzet de partij zich niet tegen de rituele schacht an sich, maar wel ‘tegen de verbluffende slachting van dieren’. Mogelijk wordt daarmee toch gedoeld op ritueel slachten (kosjer en/of halal) of toch ook de slacht van dieren in zijn algemeen. De PVV, de Nederlandse zusterpartij van de AfD, verraste veel Joden in 2011 door voor de initiatiefwet voor een verbod op ritueel slachten te zijn. Destijds probeerde de Partij voor de Dieren (PvdD) een verbod door het parlement te krijgen. De initiatiefwet sneuvelde echter in de Eerste Kamer.

Lees ook:
Dader aanslag synagoge Halle had 4 kilo springstof in zijn auto

Stephan B, de 27-jarige man die woensdag een aanslag bij de synagoge van Halle heeft gepleegd, had zeker vier kilo aan springstof in zijn auto liggen. Hij wilde daarmee een bloedbad aanrichten, stelt de Duitse procureur-generaal Peter Frank. Volgens Frank is er sprake van een terreurdaad en heeft B. de deur van de synagoge van Halle gelukkig niet open gekregen.


Voorvrouw Beierse Joden zorgt voor controverse over AfD tijdens herdenking
Charlotte Knobloch, de voorzitter van de Israëlitische Cultuurgemeenschap in München en Oberbayern, heeft gezorgd voor controverse door tijdens de jaarlijkse Sjoa-herdenking haar persoonlijke mening te geven over de Alternative für Deutschland (AfD). 

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Duitse antisemitisme-coördinator: ‘AfD doet aan stemmingmakerij tegen Joden’