Joods monument Gent opnieuw vernield en hersteld, extra beveiliging mogelijk nodig

Gent
JoodsActueel

Het Joodse monument in de Vlaamse stad Gent krijgt mogelijk extra beveiliging, omdat het voor de tweede keer in een jaar tijd is vernield. Dat zegt het stadsbestuur nadat het gedenkteken opnieuw is opgeknapt. De herstelkosten zijn inmiddels opgelopen tot een kleine 20.000 euro. Er staan nog hekken rond het monument, dat het centrale punt is van de jaarlijkse Kristallnachtherdenking in Gent. Vorig jaar stond die herdenking al in het teken van de vernieling.

Het Joodse Michaël Lustig-monument stelt een koperen tol voor, die stil staat bij de Gentse Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd. Vandalen hebben het gedenkteken opnieuw uit zijn verband gebracht door de tol, die verankerd is aan de steen eronder, los te wrikken. Vorig jaar gebeurde hetzelfde vlak voor de Kristallnachtherdenking. Het is niet bekend wie achter de vernieling zit. De tol is al vaker kapot gemaakt en er zijn al eerder maatregelen genomen, door bosjes weg te halen en meer verlichting te plaatsen.

De herstellingswerken aan het gedenkteken kostten de stad Gent dit jaar al 19.870 euro. Dat blijkt uit informatie die gemeenteraadslid Karlijn Deene (N-VA) opvroeg. Dit meldt Het Nieuwsblad. Het monument is na de laatste vernieling volledig gedemonteerd. “Er zijn extra beveiligingsmaatregelen getroffen, zodat de tol niet meer kan bewegen,” zegt schepen Annelies Storms (SP.A). “Ook de verlichting zal opnieuw aangepast worden.” Het monument zal klaar zijn voor Kristallnacht op 9 november. Het is onduidelijk of er een alarmsysteem of laserstralen bij het monument komen.

Het monument bestaat uit een marmeren vloer met een koperen tol erop. In 1998 werd het werk van kunstenaar Daniel Dutrieux onthuld. Het blijft onduidelijk of het alleen om vandalisme gaat of dat het een gerichte actie tegen Joods België is. Het is de bedoeling om de monument zo snel mogelijk weer in oude eer te herstellen.

Lees ook:
Joods monument in Gent vernield

Het vernielen van het monument gebeurde op de vooravond van de Kristallnachtherdenking, waar in Gent altijd honderden mensen aan meedoen.
Tijdens de bijeenkomst werden mooie speeches gegeven, maar hét gespreksonderwerp was natuurlijk de vernieling van het Michaël Lustig-gedenkteken.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » België » Joods monument Gent opnieuw vernield en hersteld, extra beveiliging mogelijk nodig