Joods monument in Gent vernield

Gent
JoodsActueel

In de Belgische stad Gent is het Joodse Michaël Lustig-monument vernield door vandalen. De koperen tol aan de Lindenlei staat stil bij de Gentse Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd. De vernielers hebben het gedenkteken uit zijn verband gebracht door de tol, die verankerd is aan de steen eronder, los te wrikken. De tol ligt nu los op de vloer. Ook is de bedrading van de lichtjes in de tol zwaar beschadigd. Het zal veel tijd en geld kosten om het monument weer te krijgen zoals het was. De daders zijn nog niet gevonden.

Het vernielen van het monument gebeurde op de vooravond van de Kristallnachtherdenking, waar in Gent altijd honderden mensen aan meedoen. Tijdens de bijeenkomst werden mooie speeches gegeven, maar hét gespreksonderwerp was natuurlijk de vernieling van het Michaël Lustig-gedenkteken, aldus De Standaard. Het monument bestaat uit een marmeren vloer met een koperen tol erop. In 1998 werd het werk van kunstenaar Daniel Dutrieux onthuld. Het blijft onduidelijk of het alleen om vandalisme gaat of dat het een gerichte actie tegen Joods België is. Het is de bedoeling om de monument zo snel mogelijk weer in oude eer te herstellen.

Het komt de laatste jaren vaker voor dat Joodse monumenten worden vernield. Niet alleen in België, maar ook in Nederland waar in het afgelopen jaar onder meer gedenktekens werden aangetast in Waalwijk (de Anne Frankboom kapot), Wagenborgen (menora meegenomen), Hoogezand-Sappemeer (monument beklad) en in Utrecht (gedenkteken besmeurd met bloed). Ook struikelstenen, die in de stoep liggen en herinneren aan vermoordde Joden die tot in de Tweede Wereldoorlog op de desbetreffende plek hebben gewoond, worden regelmatig geroofd of vernield, zoals een jaar geleden in Assen.

Het Gentse gedenkteken bestaat uit een hemelboom (Ailanthus Altissima) en een zwarte granieten tegelvloer die de schaduw van de boom voorstelt, met op de vloer een roodkoperen tol met een diameter van twee meter. In het vloervlak is een davidster aangebracht en ook cirkelvormige lijnen die de draaibeweging van de tol suggereren. De tol verwijst naar de dreidel, een vierkantig tolletje waarmee kinderen spelen tijdens Chanoeka. In het verlengde van de tegelvloer staan een granieten kubus en drie hardstenen kubussen. De deksteen van kubus heeft een Hebreeuwse tekst: ‘Daarom ween ik/uit mijn ogen stromen/tranen…’(Klaagliederen 1:16). Op de zijvlakken van de kubus staan de namen van de gedeporteerde Joden vermeld. In 1943 werd rabbijn Michaël Lustig met zijn vrouw en zijn twee kinderen vlak bij deze plek opgepakt en gedeporteerd.

Categorie: | |

Home » Nieuws » Joods monument in Gent vernield