Dé online community van Joods Nederland. 6 Heshvan 5779 · 15 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Beklad Joods monument moeilijk schoon

Het bekladde Joodse monument van Hoogezand-Sappemeer is maar moeilijk schoon te krijgen. Dat blijkt uit de verslaggeving hierover door het Dagblad van het Noorden (DvhN). In de krant wordt melding gedaan van een hoop gedoe om het gedenkteken van hakenkruizen te ontdoen, zonder dat er beschadiging ontstaat. Zondag werd het Joodse monument door onbekende beklad met de swastika’s en met ‘Pegida’. De anti-islambeweging heeft al aangegeven niet achter de daad te zitten. De burgemeester van de Groningse gemeente roept getuigen van de bekladding op zich te melden.

Een medewerker van de gemeente Hoogezand-Sappemeer heeft zondag meteen geprobeerd om de graffiti weg te halen, maar kon de swastika’s niet helemaal wegkrijgen. Daarom maken medewerkers van de gemeentelijke buitendienst samen met een gespecialiseerd bedrijf het monument dinsdagochtend schoon. “Het oorlogsmonument is gemaakt van kalksteen en moet voorzichtig behandeld worden. Met een roterende roestborstel met waterdruk wordt heel voorzichtig geprobeerd de bekladding te verwijderen,” aldus een woordvoerder van de gemeente Midden-Groningen tegen DvhN.

Burgemeester Rein Munniksma (PvdA) riep zondag getuigen op zich te melden bij gemeente of politie. Die laatste kon nog niets zeggen over de toedracht. “We hebben nog geen informatie van iemand die iets gezien of gehoord heeft,” verklaarde een politiewoordvoerder. De politie is met een buurtonderzoek begonnen en heeft beelden van camera’s in de omgeving – waaronder van het station – bekeken, maar er is nog geen verdachte in zicht. Mogelijk wordt ook contact gezocht met NS. Het Joodse monument staat immers bij het station, de plek van waar in de Tweede Wereldoorlog de lokale Joden naar Westerbork werden afgevoerd.

Op het besmeurde monument staat eveneens de naam Pegida. Deze anti-islambeweging neemt op Facebook echter afstand van de vernieling. ‘Hier misbruikt iemand de naam Pegida, om ons in een bepaalde hoek te willen zetten. Wij nemen afstand van elke vorm van antisemitisme en hopen dat dit tuig bestraft wordt,’ zo staat op de vriendensite te lezen. Pegida was vorige week alom in het nieuws toen aanhangers varkensvlees wilden barbecuen op de stoep van een Rotterdamse moskee. Hoewel de activiteit door mocht gaan, maakte de bus van de beweging rechtsomkeert, onder meer vanwege de grote menigte aan moslims die hen stond op te wachten. Mogelijk heeft de aandacht voor Pegida ervoor gezorgd dat de daders van de bekladding in Groningen deze organisatie willen framen.

Recentelijk zijn meerdere Joodse oorlogsmonumenten beklad of vernield. Op 10 mei werd het Joodse monument van Utrecht met bloed besmeurd en twaalf dagen later werd de Anne Frankboom van Waalwijk voor de tweede keer op rij kapot gemaakt. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X