Jeruzalem niet als enige in race voor Songfestival

Songfestival
Youtube

Jeruzalem is niet de enige Israëlische stad in de race om volgend jaar het Eurovisie Songfestival te mogen herbergen. Naast de hoofdstad van Israël komen ook Haifa, Tel Aviv en Eilat voor de organisatie in aanmerking. Dit heeft de Israëlische publieke omroep Israel Public Broadcasting Corporation laten weten. Eerder verklaarde minister Miri Regev van Cultuur en Sport dat het festival sowieso naar Jeruzalem moet komen. Het gebeurt in Jeruzalem of er komt helemaal geen Songfestival naar Israël, zo was de boodschap. In het land vrezen velen voor acties van de BDS-beweging, die de messen al zou slijpen.

Niet de Israëlische regering maar de publieke omroep zelf zal de onderhandelingen voeren met de European Broadcasting Union (EBU) over waar en hoe het Songfestival gehouden wordt. Door de uitspraak van Regev was hierover verwarring ontstaan. Binnenkort gaat een delegatie van de Israëlische omroep naar Genève om met officials van de EBU te praten over het festival van 2019. De onkosten om het Eurovisie Songfestival te organiseren liggen op een bedrag van tussen de 34 miljoen euro en de 45 miljoen euro. De EBU wil dat Israël voor zeker veertien miljoen euro garant staat. Het land heeft het recht om het festival te organiseren omdat het dit jaar won.

Intussen moeten de vier kandidaat-steden een organisatieplan indienen. Deze steden zijn de enige in Israël die aan de eisen van de EBU voldoen. Zo moeten ze een stadion of evenementenhal met ten minste 10.000 zitplaatsen hebben en een perscentrum voor circa 1.500 journalisten klaarmaken. Daarnaast moeten er ongeveer drieduizend hotelbedden beschikbaar zijn, moet er 24 uur per dag vervoer zijn en moet er een internationaal vliegveld in de buurt liggen. Naar verwachting zullen de prijzen van vliegtickets naar Israël behoorlijk stijgen in de twee weken waarin het liedjesevenement er zal zijn.

De aandacht voor het wel of niet organiseren van het Songfestival in Jeruzalem komt in de week nadat het Argentijnse voetbalteam ervan af zag om een oefeninterland in Israël te spelen. Dit veroorzaakte veel commotie in het land, dat zat te wachten op het Zuid-Amerikaanse sterrenteam. De voorzitter van de Palestijnse voetbalbond dreigde met demonstraties van boze Palestijnen. De Argentijnse bond zwichtte voor de druk en zag van de wedstrijd af.

Met het incident rond Argentinië in het achterhoofd, vragen velen in Israël zich momenteel af of het land wel met vuur moet spelen. Het organiseren van het Songfestival in Jeruzalem zou gefundenes Fressen zijn voor de BDS-beweging, die het liedjesfestijn dan zal aangrijpen voor acties en het onder druk zetten van Europese landen om van deelname af te zien. Eerder werd al gespeculeerd over een IJslandse boycot, maar de IJslandse omroep verzekerde volgend jaar sowieso een afvaardiging naar Israël te sturen.

Categorie:

Home » Nieuws » Jeruzalem niet als enige in race voor Songfestival