Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
IJsland naar Songfestival ondanks oproep tot boycot

IJsland zal volgend jaar gewoon meedoen aan het Eurovisie Songfestival in Israël, ondanks een petitie die oproept tot een boycot. Dat heeft de IJslandse publieke omroep RUV bekend gemaakt. Vrijwel direct na de winst van Netta Barzilai op het Songfestival van afgelopen zaterdag, zetten IJslandse aanhangers van de beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS) een petitie op tegen deelname van het Scandinavische land aan het festival van 2019 in Israël. Vooralsnog haalden ze ruim 11.000 handtekeningen op. Dat is ongeveer drie procent op een bevolking van circa 330.000 mensen.

Volgens de programmadirecteur van de IJslandse omroep RUV, Skarphéðinn Guðmundsson, kan de deelname van IJsland aan het liedjesfestijn gewoon doorgaan. Hij heeft de petitie gelezen. Daarin staat onder meer: ‘In de laatste maanden heeft Israël tientallen mensen vermoord die alleen maar aan het demonstreren waren. In het kader van de mensenrechtenschendingen in Israël is het moreel onjuist om mee te doen aan een glamour-avond in dat land’. Guðmundsson laat zich niet van de wijs brengen: “Ik verwacht dat IJsland meedoet, net zoals we ieder jaar doen.” Eerder kwam IJsland in het nieuws omdat het de Briet Mila wil afschaffen.

Niet alleen op IJsland zijn anti-Israëlische gevoelens rondom het evenement. Eerder werd bekend dat de Britse Labourleider Jeremy Corbyn in 2010 als parlementariër heeft geprobeerd om Israël uit het Eurovisie Songfestival en andere Europese evenementen te drukken, waaronder sportwedstrijden. De politicus is sinds 2015 leider van Labour en kampt al enige tijd met een slecht imago op het gebied van antisemitisme. Zo zou hij te weinig doen om het antisemitisme binnen zijn partij tegen te gaan. Door het bijwonen van acties voor Palestijnse terroristen en door zijn voorstel rond het Songfestival heeft hij de schijn tegen. Joodse leiders gingen met hem praten, maar waren na afloop teleurgesteld. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X