Amsterdam geeft 3 miljoen euro aan Namenwand

De gemeente Amsterdam zal drie miljoen euro geven aan het Nederlands Auschwitz Comité (NAC) voor het realiseren van het Namenmonument op het Weesperplantsoen. Dat heeft het demissionaire college van burgemeester en wethouders bekend gemaakt. Het bedrag is gebaseerd op het aantal Amsterdamse Joden dat vermoord werd in de Tweede Wereldoorlog. De toekenning van drie miljoen euro is de grootste donatie die het NAC tot nu toe van een gemeente krijgt. Met het geld worden onder meer stenen geadopteerd van vermoorde Joodse Amsterdammers. Andere gemeenten gingen aan de hoofdstad vooraf.

Het bedrag is opgesplitst in verschillende bedragen die dienen voor diverse doeleinden: 2,4 miljoen euro voor de adoptie van stenen van slachtoffers en twee ton voor het bouwrijp maken van de grond (onder meer voor het verplaatsen van het Joodse aanhankelijkheidsmonument, van bomen en ondergrondse vuilcontainers, en voor het kappen van bomen). Verder gaat vier ton naar de herinrichting van de aansluitende openbare ruimte. Hiernaast trekt de gemeente jaarlijks nog eens 50.000 euro uit voor het beheer en onderhoud van de Namenwand.

Om het monument veilig te houden komen er zeven camera’s omheen. De incidentele kosten die hiermee samenhangen worden geraamd op 105.000 euro in 2019. Daarnaast zijn er structurele kosten voor het beheer en de beveiliging. Die bedragen vanaf 2019 zeker 140.000 euro per jaar. De gemeente Amsterdam benadrukt dat ze niet voor alle slachtoffers een steen kan adopteren, omdat ze ook verantwoordelijk is voor de beveiliging en het onderhoud van de gedenkplaats. Vandaar dat niet drie miljoen, maar 2,4 miljoen euro voor de adoptie van stenen wordt uitgetrokken. De overige ‘Amsterdamse stenen’ moeten door derden worden geadopteerd. Reeds vijftig andere gemeenten, waaronder Amstelveen en Beverwijk, adopteerden stenen van vermoorde Joden uit hun plaats.

Het nieuws over het gemeentelijke geld voor de Namenwand komt na een tumultueuze hoorzitting van de gemeentelijke bezwaarschriftencommissie, op dinsdag. Daar kwam NAC-voorzitter Jacques Grishaver in aanvaring met bezwaarmakers uit de buurt rond het Weesperplantsoen. Hij stelde dat het monument er hoognodig moet komen. De bezwaarmakers zijn het daarmee eens, maar hebben moeite met het grote monument op deze plek. Zij zeggen sinds 2016 onvoldoende te zijn gekend in de besluitvorming voor deze plek. Als de bezwaarschriftencommissie daar in meegaat, dan kan de komst van de Namwand grote vertraging oplopen wegens juridische procedures.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Amsterdam geeft 3 miljoen euro aan Namenwand