Beverwijk adopteert 79 namen voor Namenwand
De gemeente Beverwijk heeft 79 namen van vermoordde Beverwijkse Joden geadopteerd voor het aankomende nationale Holocaust Namenmonument, ook wel ‘de namenwand’. Het gaat om inwoners die in de Tweede Wereldoorlog vanuit de gemeente zijn afgevoerd en omgebracht tijdens de Sjoa. De actie om de namen te adopteren kwam tot stand middels een burgerinitiatief dat de gemeenteraad heeft overgenomen. Het waren de Beverwijkers Jackie de Vries, Alex van Luijn en Jan van der Linden die het initiatief hebben genomen.
Op 27 februari 1942 werden de burgemeesters van alle Nederlandse kustgemeenten verplicht om een lijst op te maken van alle Joodse bewoners. Het toenmalige gemeentebestuur van Beverwijk heeft daaraan zonder pardon meegewerkt. Op 2 maart 1942 werd het besluit uitgevaardigd dat de Joodse Nederlanders uit de kustplaatsen afgevoerd moesten worden. Ruim twee weken later, op 25 maart 1942, werden de 205 Beverwijkse Joden gedeporteerd naar Amsterdam. Zeker 79 van hen kwamen uiteindelijk om. De rest wist te overleven.
De gemeenteraad en het college van b en w van Beverwijk stellen het belangrijk te vinden dat de tragedie niet vergeten wordt. Ze willen dat de Joodse inwoners herdacht worden. Het burgerinitiatief van De Vries, Van Luijn en Van der Linden krijgt niet alleen vorm middels de geadopteerde namen, maar ook met een herdenkingsbijeenkomst in de Grote Kerk rond 25 maart 2017. Dan is het exact 75 jaar geleden dat de Joodse Beverwijkers werden gedeporteerd.
Voor zijn boek Matses met aardbeien deed burgerinitiatiefnemer Van der Linden onderzoek naar de Joodse slachtoffers uit Beverwijk. Op basis van geschiedkundig materiaal komt hij tot een lijst van 79 mannen, vrouwen en kinderen. De gemeente neemt de lijst van Van der Linden als uitgangspunt. Het adopteren van de namen is een symbolisch gebaar, omdat geen enkel initiatief het door slachtoffers en nabestaanden geleden leed kan verzachten, zo luidt het.
Eind 2016 presenteerden voorzitter Jacques Grishaver van het Auschwitzcomité en architect Daniel Libeskind het nieuwste ontwerp voor de nationale namenwand. Het nieuwe monument komt niet in het Wertheimpark, zoals eerst de bedoeling was, maar wel langs de Weesperstraat even verderop. Grishaver toen: “We denken dat de omwonenden geen problemen zullen hebben met de komst van dit monument. Ook gaan we nog in gesprek met de Stichting Schaduwkade.” De kade met namen van Joodse bewoners die tussen 1940 en 1945 vermoord werden, ligt er vlak naast.
Het is de bedoeling dat het gedenkteken er in 2018 staat. Dat kan alleen als er genoeg giften binnen komen. Niet alleen van de overheid en uit het bedrijfsleven, maar ook van burgers. Wie ook een naam van een Nederlands Joods, Sinti- of Roma-slachtoffer van de Sjoa wil adopteren kan dat doen via deze link.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren