Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Vlag Hezbollah komt tevoorschijn in Den Haag

In Den Haag is afgelopen zaterdag tijdens een anti-Israëlische demonstratie de vlag van terreurorganisatie Hezbollah tevoorschijn gekomen. Demonstranten zwaaiden met het geel-groene doek van Hassan Nasrallah en de zijnen in Libanon. Hezbollah wil de staat Israël vernietigen en wordt al jaren gesponsord door landen als Iran. De club pleegt aanslagen in het buitenland en vecht momenteel in Syrië mee aan de zijde van dictator Bashar al-Assad. Onlangs zwoer leider Nasrallah een oorlog met Israël niet te schuwen.

Op Facebook blijkt dat de Hezbollah-vlag zaterdag in de Hofstad is getoond. Dit was te zien op een foto op de pagina van de sjiietische stichting Maukeb Shabbab Al Abbas, een van de deelnemers aan de demonstratie in het kader van Al-Quds Dag. In 1979 riep de Iraanse ayatollah en dictator Khomeini de laatste vrijdag van de Ramadan uit tot Al-Quds Dag, de dag van Jeruzalem. Dit werd een internationale dag die in het teken zou staan van de gewapende strijd tegen Israël en ‘de bevrijding’ van Jeruzalem door de moslims. Het ‘feest’ werd in Iran en daarbuiten weer gevierd. Zo zei de Iraanse president Rouhani zaterdag dat Israël zich nooit en te nimmer veilig mag wanen. Ook Nasrallah van Hezbollah uitte zich in dergelijke bewoordingen.

CDA-Tweede Kamerlid Martijn van Helvert maakte maandag op Twitter melding van de Hezbollah-vlag tijdens de demonstratie. Hij vindt het ‘echt verschrikkelijk’ en kondigde meteen nieuwe Kamervragen aan. Uit zijn tweet: ‘Hoe is het mogelijk dat vlaggen van terreurorganisaties worden gehesen in de stad van vrede en recht? Dit is een klap in het gezicht van slachtoffers en een smet op het blazoen van Den Haag’. In Nederland zijn omstreden vlaggen en tekens tijdens protesten niet verboden, tenzij ze de openbare orde en veiligheid in gevaar kunnen brengen. In sommige gevallen kunnen vlaggen of symbolen aanzetten tot haat en geweld, en kan dit worden bestempeld als een strafbaar feit. Het is onduidelijk of de Haagse burgemeester Pauline Krikke (VVD) voorafgaand aan de demonstratie eisen en kaders heeft gesteld aan de demonstranten. De fractie van Groep De Mos in de gemeenteraad is wel kwaad geworden op het feit dat er een vlag van Hezbollah op het Lange Voorhout te zien was.

Twee jaar geleden was er een vergelijkbaar incident in Amsterdam, waar anti-islambeweging Pegida mocht demonstreren. Vooraf had wijlen burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) gesteld dat nazi-symbolen niet mochten, omdat dit de openbare orde in gevaar zou brengen. Demonstranten droegen echter het logo van de beweging met zich mee, die bestaat uit een poppetje dat diverse symbolen en logo’s, zoals dat van de Koerdische terreurorganisatie PKK en de swastika, in een prullenbak gooit. Het hakenkruis was voldoende om Pegida Edwin Wagensveld in de boeien te doen slaan. Nadat hij op vrije voeten was, spande hij een rechtszaak tegen de gemeente aan die hij won. Volgens de rechter was het onterecht dat Van der Laan had gesteld dat het hakenkruis een gevaar zou vormen voor de openbare orde en veiligheid. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X