Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Joden in Zweedse stad Umeå bedreigd

De Joden in de Zweedse stad Umeå worden bedreigd door neonazi’s en beëindigen daarom hun activiteiten. Dit meldt de website JewishPress.com. Het bestuur van de Joodse gemeente heeft besloten de organisatie te liquideren, nu blijkt dat de vijftig Joden in de meest noordelijke stad van Zweden zich niet langer veilig kunnen voelen. Sinds enige jaren is het aantal bedreigingen van neonazi’s aanzienlijk toegenomen en mede daardoor neemt het enthousiasme van de Joden af om elkaar te ontmoeten in georganiseerd verband.

De dreiging komt van de Nordiska Motståndsrörelsen, de Noordse Verzetsbeweging (NRM), een Noordse en neonazi-organisatie die in het noorden van Zweden actief is. In het naburige Finland is de NRM verboden. Het Joodse Centrum van Umeå werd beklad met hakenkruizen en met de tekst: ‘we weten waar jullie wonen’. Ook werden de ruiten van een auto van een van de gemeenteleden kapot geslagen en werden er foto’s van de Duitse dictator Adolf Hitler in het gebouw opgehangen. Verder kwamen er geregeld neonazi’s het pand binnen die vroegen of er ook Joden woonden.

Voor voorzitter Carinne Sjöberg van de Joodse gemeente in Umeå  is het ‘een zware klap’ om nu het licht uit te moeten doen. Zij was het die in 2010 de gemeente oprichtte, onder meer voor haar kinderen met een Israëlische achtergrond. De organisatie wordt sindsdien deels in leven gehouden door Israëlische uitwisselingsstudenten die in Umeå studeren. Sjöberg stapte eerder naar de politie, maar die gaf aan niets te kunnen doen tegen de antisemitische acties en aanvallen. Na vier jaar van klachten indienen gooien de Joden de handdoek in de ring.

De ironie wil dat de Joodse gemeente in 2015 ook genegeerd werd door niet-Joodse inwoners van Umeå die een demonstratie organiseerden om de Kristallnacht te herdenken. Achteraf verklaarde de organisatie het ongemakkelijk te vinden de Joodse gemeente uit te nodigen, omdat die zich misschien niet veilig genoeg zou voelen. Om het negatieve tij te keren organiseerde de Joodse gemeente vorig jaar april een grote demonstraties met keppels op. Hooggeplaatste Zweedse politici kwamen langs, evenals de Israëlische ambassadeur in het land.

Het opdoeken van de Joodse gemeente van Umeå  heeft grote gevolgen voor het Joodse leven in het noorden van Zweden. Dit betekent namelijk dat er ten noorden van de universiteitsstad Uppsala geen georganiseerd Joods leven meer is. Ex-voorzitter Sjöberg: “Toen mijn ouders hoorden dat we werden aangevallen en bedreigd, zeiden ze: dit is niet OK. Genoeg is genoeg.” De hoogbejaarde overlevenden van de Sjoa hadden het gevoel terug te zijn gekeerd naar de jaren dertig van de twintigste eeuw. Niet alleen in het hoge noorden van Zweden hebben de Joden het moeilijk, maar ook in het zuiden gaat het minder goed. Eind vorig jaar werd de synagoge van Göteborg aangevallen. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X