Hoe acteur James Cagney Jiddisch leerde

James Cagney
wiki

De Iers-Amerikaanse acteur James Cagney, vooral bekend om zijn rollen als zware jongen in maffiafilms, leerde als kind Jiddisch spreken op straat in de bekende immigrantenwijk Lower East Side in New York. De meeste van zijn buren waren Joods.

Het is bekend dat Cagney een moeizame relatie had met Warner Brothers, de beroemde door Joodse immigranten opgerichte studio in Hollywood. Hij nam steeds weer ontslag wegens conflicten over contracten om dan toch weer terug te komen. Toen twee van de eigenaren van de studio een keer met elkaar in het Jiddisch overlegden hoe zij een onderdeel van Cagney’s contract wilden veranderen, bezorgde de acteur zijn bazen een grote schrik door hen uit te schelden in die taal. Bij een andere gelegenheid, zo gaat het verhaal, waarschuwde een van de Warner Brothers een collega die Cagney zou ontmoeten dat ‘der goy farshteyt yidish’ (deze niet-Jood verstaat Jiddisch)

Cagney’s onverwachte beheersing van het Jiddisch werd gebruikt, volgens een suggestie van zijn bazen, in twee van zijn films: ‘Taxi!’ en ‘The Fighting 69th’. In ‘Taxi!’ speelt Cagney Matt Nolan, een taxichauffeur die in een soort gangsteroorlog verwikkeld is met een andere groep taxichauffeurs die proberen zijn passagiers en die van zijn collega’s te stelen. Op een gegevens moment is er een bizarre scène waarin de taxichauffeur – een Ierse Amerikaan van de Lower East Side – ziet hoe een goedgeklede Joodse man een verbouwereerde Ierse politie-agent terechtwijst in het Jiddisch. Nadat Nolan een minuut lang alleen maar heeft staan lachen om de verwarring, komt hij tussenbeiden en biedt de man een rit aan in het Jiddisch, waarmee hij zowel de agent als de Joodse man geheel op het verkeerde been zet. De agent vraagt: “Nolan uit welk deel van Ierland kwam jouw familie?” waarop Cagney’s personage antwoordt: “Delancey Street, dank u!” Delancey Street is een hoofdstraat in de Lower East Side.

Categorie:

Home » Cultuur » Film » Hoe acteur James Cagney Jiddisch leerde