Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
‘Songfestival in Jeruzalem of helemaal niet’

De Israëlische minister van Cultuur Miri Regev zegt dat het Songfestival volgend jaar in Jeruzalem wordt gehouden of helemaal niet in Israël. Regev heeft gedreigd dat Israël zich zal terugtrekken als gastland voor het Eurovisie Songfestival in 2019 als de jaarlijkse wedstrijd om politieke redenen niet in Jeruzalem zal plaatsvinden.

Gisteren nog zei de directeur-generaal van het Israëlische ministerie van Cultuur en Sport, Yossi Sharabi, tegen Israëlische media dat het Songfestival ‘mogelijk niet in Jeruzalem’ zal plaatsvinden. Dit naar aanleiding van vragen over het afzeggen van een vriendschappelijke voetbalwedstrijd tussen Argentinië en Israël.

De Argentijnen zegden op de valreep af omdat ze niet in Jeruzalem willen spelen. De stad is omstreden, omdat Israël het bezette Arabische deel heeft geannexeerd, terwijl de uiteindelijke status daarvan via onderhandelingen moeten worden vastgelegd. De oefenwedstrijd zou eerst in Haifa worden gespeeld, maar Israël verplaatste het evenement naar Jeruzalem, meldde de krant Ha’aretz. Sharabi waarschuwde dat het Eurovisiesongfestival waarschijnlijk ook problemen in Jeruzalem krijgt. “Eurovisie in Jeruzalem? Dat staat helemaal niet vast,” aldus Sharabi.

Afgelopen maand won de Israëlische Netta Barzilai het songfestival van 2018 in Lissabon. Het is gebruikelijk dat het winnende land het volgende festival organiseert. Sharabi’s chef, minister Miri Regev (Cultuur en Sport) heeft eerder gezegd dat dat in Jeruzalem zal zijn.

Een aantal landen zou twijfelen over deelname aan het Songfestival wegens het opgelaaide conflict in de Gazastrook. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X