Dé online community van Joods Nederland. 6 Heshvan 5779 · 15 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Shin Beth voorkomt aanslag op Netanyahu

Het Israëlische leger heeft een inwoner van Oost-Jeruzalem gearresteerd die ervan wordt verdacht een moordaanslag te hebben gepland op premier Benjamin Netanyahu en burgemeester van Jeruzalem Nir Barket. Dit zou gebeurd zijn in opdracht van een terroristische groep in Syrië, zo onthulde de Israëlische geheime dienst Shin Beth afgelopen dinsdag.

De Times of Israel schrijft dat de hoofdverdachte, de dertigjarige Arabische Israëli Muhammad Jamal Rashdeh, al op 24 april werd gearresteerd. In de weken daarna werden nog twee verdachten gearresteerd, aldus Shin Beth; de geheime dienst wilde de namen van de twee andere verdachten niet vrijgeven. Op 27 mei werden de aanklachten tegen de drie ingediend, maar de zaak werd in opdracht van de rechtbank tot afgelopen dinsdag geheim gehouden.

Shin Beth zei in een verklaring dat de hoofdverdachte in opdracht van terroristen in het buitenland een aantal grote terreuraanslagen had gepland tegen verschillende doelwitten. Onder die doelwitten waren Netanyahu en Barkat, maar ook gebouwen die horen bij het Amerikaanse consulaat in Jeruzalem (dat inmiddels ambassade is geworden) en een delegatie Canadese veiligheidsspecialisten die in Jeruzalem waren om de veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit een training te geven.

Een woordvoerder van de Shin Beth vertelde dat Rashdeh zijn opdrachten ontving van leden van het PFLP-GC (Volksfront voor de bevrijding van Palestina, algemeen commando), een terroristische organisatie die is gevestigd in Syrië en in de burgeroorlog aldaar meevecht aan de kant van dictator Bashar Assad.

“De arrestatie van de verdachten heeft grote terreuraanslagen verijdeld,” aldus de Shin Beth in een verklaring. Volgens de geheime dienst had Rashdeh al eerder gevangen gezeten wegens ‘terroristische activiteiten’. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X