Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Elftal Argentinië zwicht voor dreigementen Palestijnen

Het Argentijnse nationale voetbalelftal zal deze week niet naar Israël reizen voor een oefeninterland tegen het nationale elftal van dat land. In plaats daarvan blijft het team in Spanje ter voorbereiding van het WK voetbal in Rusland, later deze maand. Dit hebben de Argentijnse technische staf en voetbalbond met elkaar besloten na bedreigingen van de voorzitter van de Palestijnse voetbalbond. Door niet naar Israël te gaan, loopt de Argentijnse bond zeker drie miljoen euro is; het bedrag dat de Israëli’s zouden hebben betaald voor de wedstrijd.

Eerder had voorzitter Jibril Rajoub van de voetbalbond van de Palestijnse Autoriteit de Argentijnse sterspeler Lionel Messi opgeroepen om niet naar Israël te komen. “Messi, kom niet! Vergoelijk het gezicht van racisme niet,” zei Rajoub na een demonstratie voor het Argentijnse consulaat in Ramallah. De wedstrijd zou plaatsvinden in de buurt van het plaatsje Malha. In 1948 werd daar tijdens de Israëlisch-Arabische oorlog een Palestijns dorp aangevallen. Rajoub dreigde dat de islamitische voetbalfans shirts en foto’s van Messi zullen verbranden als het Argentijnse elftal toch naar Israël komt.

Vice-voorzitter Hugo Moyano maakte het besluit dinsdag bekend. “Ik denk dat dit de juiste beslissing is,” zegt hij tegenover het Argentijnse station Radio 10. De nationale ploeg bereidt zich momenteel in Barcelona voor op het WK in Rusland, bondscoach Jorge Sampaoli hoopt alsnog een oefenpartner voor zaterdag te vinden. Voor de Argentijnen begint het toernooi op zaterdag 16 juni met de openingswedstrijd tegen IJsland. Hierna volgen nog groepswedstrijden tegen Kroatië (donderdag 21 juni) en Nigeria (dinsdag 26 juni). Israël heeft zich niet gekwalificeerd voor het WK en heeft een teleurstellende kwalificatiereeks achter de rug. De bond heeft nog niet gereageerd op het terugtrekken van Argentinië. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X