Aanvoerder Israël stopt na fluitconcert

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Het nationale voetbalelftal van Israël is zijn aanvoerder kwijtgeraakt na een fluitconcert. Dit gebeurde nadat er zich afgelopen zondag een klein drama voltrok in het Sammy Ofer Stadion in Haifa tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Macedonië (0-1). Aanvoerder Eran Zahavi besloot om niet meer terug te keren in de nationale ploeg. Voor het einde van de wedstrijd trok hij zijn aanvoerdersband van zijn arm en smeet die op het gras.

Kort daarvoor, in de 73ste minuut, had de Macedonische speler Goran Pandev de bezoekers knap uit de draai op voorsprong geschoten, wat voor veel boosheid zorgde bij het Israëlische thuispubliek. Ze besloten die te botvieren op hun aanvoerder. Telkens wanneer hij de bal kreeg, viel er een groot fluitconcert te horen. Het weggooien van de band kwam Zahavi duur te staan. Twee uur na de match werd hij door de nationale voetbalbond geschorst. Ook minister Miri Regev van Sport (Likoed) sprak zich uit over de zaak. “De waarden die we de komende generaties proberen bij te brengen, haalt hij hiermee onderuit.”

Zahavi is een eenvoudig scorende spits bij Guangzhou R&F in China. Hij liet op sociale mediaplek Instagram weten zich niet meer beschikbaar te stellen voor het nationale elftal. In de krant Yedioth Ahronoth lichtte hij zijn besluit toe: “Ik kan er niet meer tegen. We leven in een land dat zijn beste atleten niet weet te waarderen, dan ga ik liever weg. Het is ongelooflijk dat fans hun team uitfluiten, dat gebeurt nergens anders in de wereld. Ik wilde niet reageren zoals ik deed, maar ik verloor de controle.” Intussen heeft Israël een nieuwe captain.

Zoals het er nu naar uitziet, loopt Israël de kwalificatie voor het WK voetbal in Rusland van volgend jaar mis. Het land zit in een relatief zware kwalificatiepoule met Italië en Spanje. Beiden gaan aan kop in de groep. Met negentien (Spanje) en zestien (Italië) punten, gevolgd door Albanië met twaalf punten. Daarna pas volgt Israël. De nummer één kwalificeert zich rechtstreeks en de nummer twee gaat naar play offs. Twee jaar geleden kwamen de Israëliërs voor het eerst in dergelijke play offs voor het EK voetbal in Frankrijk. Deze verloren ze. Nu zijn er nog twee wedstrijden te gaan. Die moeten gewonnen worden. Ook moet Italië dan alles verliezen.

Categorie:

Home » Nieuws » Sport » Aanvoerder Israël stopt na fluitconcert