Kardinaal Brussel vraagt Joden om vergeving

Youtube

Kardinaal Jozef de Kesel van Mechelen-Brussel heeft de Joodse gemeenschap van de Belgische hoofdstad om vergeving gevraagd. Dat deed hij zondag tijdens een herdenking van de razzia op de buitenlandse Joden in de wijk de Marollen, in 1942. De aartsbisschop wees op het feit dat veel kinderen door priesters zijn gered, omdat Joodse ouders hen aan katholieke scholen toevertrouwden. “Maar we willen niet verzwijgen dat sommigen, door een ongezond prosyletisme, deze kinderen doopten,” zei De Kesel, die er aan toevoegde dat sommige Joodse ouders dit wilden zodat hun kroost extra beschermd zou zijn. Niettemin bood hij zondag excuses aan voor het dopen van deze Joodse kinderen.

De Joodse gemeenschap van Brussel herdacht zondag de 75ste verjaardag van de razzia tegen de buitenlandse Joden in de volkswijk de Marollen. Tijdens de herdenking werd het Herschel Grynszpanplein ingewijd. Herschel Grynszpan was een jonge Joodse Belg die in de Huidevettersstraat woonde en in 1938 een Duitse diplomaat in Parijs om het leven bracht. Burgemeester Philippe Close en de opperrabbijn van Brussel namen het woord bij de inwijding. Het publiek kon ook het plaatsen bijwonen van 21 Stolpersteine, die op initiatief van Joodse families gelegd werden. Kardinaal De Kesel gaf een conferentie over de Sjoa in België en de rol van de Katholieke Kerk.

In de nacht van 3 op 4 september 1942, thans ruim 75 jaar geleden, werden in de Marollenwijk 718 buitenlandse Joden opgepakt door de Duitse bezetter. Anders dan in Antwerpen weigerden de Brusselse autoriteiten dat de politie van de hoofdstad zou meewerken aan deze operatie, aldus Eric Picard, gedelegeerd bestuurder van de vereniging AMS (Association pour la Mémoire) voor de herinnering aan de Sjoa. In België werden meer dan 25.000 Joodse Belgen omgebracht tijdens de jaren 1940-1944. Dat is minder dan in Nederland, waar ruim 103.000 dodelijke slachtoffers te betreuren vielen. De meeste Belgische Joden werden weggevoerd via de Dossin kazerne in Mechelen. Tegenwoordig is daar het Holocaustmuseum van België gevestigd. Dit museum werd in 2013 geopend door de toenmalig koning Albert II. Binnen één jaar tijd kwamen er 100.000 bezoekers op af.

Categorie: |

Home » Nieuws » België » Kardinaal Brussel vraagt Joden om vergeving