Dé online community van Joods Nederland. 11 Av 5778 · 23 juli 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Westerbork annuleert lezing Van Boetzelaer

Een lezing van schrijfster Isabel van Boetzelaer in Herinneringscentrum Kamp Westerbork over haar boek Oorlogsouders gaat niet door. Dat komt door de grove fouten die haar boekwerk bevat. ‘Het door laten gaan van de lezing zou veel emoties oproepen en veel pijn geven’, aldus een schriftelijke verklaring van de directie van het herinneringscentrum. Dit meldt NRC Handelsblad in een bericht. Van Boetzelaar kwam in opspraak. Zij zegt de fouten uit het boek te willen herstellen in een tweede druk.

Volgens een woordvoerder van Westerbork heeft de annulering ‘in goed overleg’ plaatsgevonden met de schrijfster en haar uitgeverij, Just Publishers. Uitgever Hans van Maar zegt het besluit te betreuren, maar ook te begrijpen. Onlangs verscheen in de krant een artikel waarin Maarten van Voorst onthulde dat het boek van Van Boetzelaer niet strookt met de werkelijkheid. Volgens hem heeft zij het oorlogsverleden van haar familieleden goed gepraat.

Haar Nederlandse vader, die in 1941 als vrijwilliger bij de Waffen SS de Sovjet-Unie binnenviel, zou later als politieman in Den Haag veel fanatieker naar Joodse onderduikers hebben gezocht dan zijn dochter in het boek beschreef. Haar Duitse opa was ook niet betrokken bij het complot van Wehrmacht-officieren tegen Adolf Hitler, zoals Van Boetzelaer eveneens beweert in haar boek. In het grootste deel van de Tweede Wereldoorlog was hij commandant van een krijgsgevangenenkamp. Iets was niet in het boek vermeld staat. Van Boetzelaer heeft inmiddels berouw getoond, zo viel te lezen in Het Parool. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X