Israëlische drones binnenkort op IJsland

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Op IJsland staat binnenkort iets bijzonders te gebeuren. Dan vliegen er drones van Israëlische makelij door Reykjavik en omstreken met voedsel aan boord. Het gaat om vliegmachientjes van het concern Flyrex, dat al een aantal jaar aan de weg timmert in de wereld van de drones. Deze producten van het Israëlische techbedrijf zullen zorgen voor de eerste commerciële bezorgdienst met drones ter wereld. Het is nog de vraag of alles goed zal verlopen en of de mechanische vliegers de IJslandse koude aankunnen.

De afnemer is de IJslandse bezorgdienst AHA, die gespecialiseerd is in voedsel. Omdat het land vrij onherbergzaam is, is het de bedoeling dat de drones voedsel brengen naar mensen die buiten Reykjavik wonen. Daar zijn genoeg rivieren, kloven en andere natuurlijke barrieres die de bezorging van eten moeilijk maken. Ook restaurants komen voor het bezorgen in aanmerking. Daarvan zijn er in de omgeving van de IJslandse hoofdstad genoeg, maar voor hen geldt nagenoeg hetzelfde als voor de particuliere doelgroep.

Flyrex is blij met de opdracht en hoopt te kunnen laten zien dat drones ook voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden dan het maken van videos vanuit de lucht. Volgens sommigen heeft het bedrijf ‘mazzel’. In 2015 besloot de gemeenteraad van Reykjavik tot een algehele boycot van Israëlische producten. Later werd het aangepast tot een boycot van Israëlische producten uit de Westelijke Jordaanoever en de Golan Hoogvlakte. Omdat AHA geen overheidsbedrijf is, maakt het de boycot niet in dit geval voor Flyrex niet veel uit.

Categorie:

Home » Nieuws » Wetenschap en digitaal » Israëlische drones binnenkort op IJsland