Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Miniworld Rotterdam krijgt Joods kindermonument

In Miniworld Rotterdam komt er een bijzondere bezienswaardigheid bij. Vanaf donderdag is er een kopie van het Joods Kindermonument te zien. Het gaat om het gedenkteken dat sinds 2013 op de Kop van Zuid staat. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) zal het monument onthullen. Miniworld is een Rotterdamse variant van Madurodam in Den Haag of Mini Europa in Brussel. Het is de bedoeling om vooral kinderen in Miniworld bekend te maken met het Rotterdamse kindermonument.

Bij de onthulling van de miniatuur zullen naast Aboutaleb ook leden van Stichting Loods 24 en kinderen van de Nederlands Israëlitische Gemeente Rotterdam en de Liberaal Joods Gemeente Rotterdam aanwezig zijn. Verder komen er leerlingen bij van het de scholen STC, OBS het Landje en OBS de Pijler. De kleine variant van het kindermonument komt naast die van de Hef te staan – dit is de oude hefbrug in Rotterdam-Zuid. Op het monument staan de namen van 686 Rotterdamse Joodse kinderen die in de Tweede Wereldoorlog werden afgevoerd en vermoord.

Het Joodse Kindermonument werd in 2013 onthuld. Dit gedenkteken, ontworpen door architect Wim Quist, ligt aan de Eva Cohen-Hartogkade en in de Stieltjesstraat. Deze plek, waar ook nog een overblijfsel staat van de muur om de Gemeentelijke Handelsterreinen, is sindsdien een herdenkingspunt dat bezocht wordt door velen. Ieder jaar worden er de vermoordde kinderen herdacht. Indertijd heeft het monument 150.000 euro gekost. Een groot deel daarvan werd bijeengebracht door donateurs. Het geld werd onder meer ingezameld door scholieren.

  

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X