Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
‘Messi moet niet naar Israël gaan’

Nadat internationale artiesten onder druk zijn gezet om niet in Israël op te treden vanwege het conflict met de Palestijnen is het nu de beurt aan profvoetballers. Voorzitter Jibril Rajoub van de voetbalbond van de Palestijnse Autoriteit roept de Argentijnse sterspeler Lionel Messi op om volgende week niet naar Israël te komen. Het Argentijnse elftal speelt dan een oefeninterland tegen het Israëlische nationale elftal. Dit gebeurt ter voorbereiding op het WK voetbal dat later deze maand plaatsvindt in Rusland.

“Messi, kom niet! Vergoelijk het gezicht van racisme niet,” zei Rajoub na een demonstratie voor het Argentijnse consulaat in Ramallah. De wedstrijd vindt plaats in de buurt van het plaatsje Malha. In 1948 werd daar tijdens de Israëlisch-Arabische oorlog een Palestijns dorp aangevallen. Rajoub dreigt dat de islamitische voetbalfans shirts en foto’s van Messi zullen verbranden als het Argentijnse elftal toch naar Israël komt. Vooralsnog ziet het er naar uit dat de Argentijnse voetbalbond zich niets aantrekt van de uitlatingen van Rajoub en dat de Argentijnen gewoon naar Israël komen voor de oefenpot. Ook Messi heeft nog niet gereageerd.

Het Israëlische nationale elftal heeft zich net als Oranje niet geplaatst voor het WK voetbal in Rusland. Tijdens de kwalificatie zat het land in groep G samen met Italië, Spanje, Albanië, Macedonië en Liechtenstein. De Israëli’s werden vierde in de poule en haalden daarmee de play offs niet. Spanje was groepswinnaar en kwalificeerde zich direct terwijl Italië op de tweede plaats belandde en naar de play offs moest. Daar werden de Italianen verslagen door Zweden, dat door een keer gelijk te spelen en een keer met 1-0 te winnen een ticket voor de eindronde in Rusland kreeg.

Tijdens de kwalificatie viel Israël op door een incident op het voetbalveld. Toen het team thuis in Haifa met 0-1 achter stond op Macedonië besloot aanvoerder Eran Zahavi om aan het einde van de wedstrijd het veld vroegtijdig te verlaten. Hij deed zijn aanvoerdersband af en smeet die op de grond. Kort daarvoor, in de 73ste minuut, had de Macedonische speler Goran Pandev de bezoekers knap uit de draai op voorsprong geschoten, wat voor veel boosheid zorgde bij het Israëlische thuispubliek. Ze besloten die te botvieren op hun aanvoerder. Telkens wanneer hij de bal kreeg, viel er een groot fluitconcert te horen. Het weggooien van de band kwam Zahavi duur te staan. Twee uur na de match werd hij door de nationale voetbalbond geschorst. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X