Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Actie voor standbeeld Johan van Hulst

In Amsterdam is een kunstenaar begonnen met een actie voor een standbeeld voor Johan van Hulst. De voormalig Senator die in de bange jaren ’40-’45 honderden Joodse kinderen wist te redden van de dood overleed eerder dit jaar op 107-jarige leeftijd. Volgens initiatiefnemer en kunstenaar Peter de Leeuwe kan Van Hulst alleen worden geëerd met een standbeeld dat voor eeuwig blijft bestaan. De Leeuwe heeft een crowdfunding-actie opgezet. Er is 25.000 euro nodig. De eerste centjes zijn al binnen. De familie van Van Hulst is nog niet betrokken bij het initiatief.

Als het geld bijeengesprokkeld is, wil kunstenaar De Leeuwe aan de slag om het standbeeld voor Van Hulst te maken. Hij weet echter nog niet hoe het kunstwerk eruit moet zien. Ook is het nog onduidelijk waar het beeld moet komen. “Ik heb gehoord dat er plannen zijn om een brug naar Van Hulst te vernoemen, in de buurt van de Hortus Botanicus. Dat zou dan natuurlijk ook een perfecte plek zijn voor het beeld,” aldus De Leeuwe tegen Het Parool. Het is hem nog niet gelukt om in contact te komen met de nabestaanden van Van Hulst. Eerder maakte hij het beeld voor wijlen majoor Alida Bosshardt van het Leger des Heils.

Op 28 maart stierf oud-verzetsman Johan van Hulst (107) na een lang leven te hebben geleid. In totaal redde hij in de Tweede Wereldoorlog ruim zeshonderd Joodse kinderen door hen in veiligheid te brengen en door te sluizen naar onderduikadressen. Van Hulst was in de jaren vijftig, zestig, zeventig en tachtig lid van de Eerste Kamer voor de Christelijk-Historische Unie (CHU) en later voor het CDA. Daarnaast was Van Hulst auteur van verschillende wetenschappelijke publicaties, met name op pedagogisch gebied. Verder was de oud-verzetsman een grote bekende in de schaaksport. In 2015 werd hij vereerd met een bezoek van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

  

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X