Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Israël wint Eurovisie Songfestival

Israël heeft op zaterdagavond het 63ste Eurovisie Songfestival gewonnen. Zangeres Netta Barzilai won met het nummer ‘Toy’. Ze kreeg 529 punten van de jury’s en televoters uit Europa. Daarmee bleef ze Cyprus (436 punten), Oostenrijk (342 punten), Duitsland (340 punten) en Italië (308 punten) voor. De Nederlandse inzending – Waylon met ‘Outlaw in ‘Em’ – eindigde op de achttiende plaats. Ondanks dat kenners Barzilai vooraf als grote winnaar hadden getipt, was zijzelf aan het einde van de finale-avond erg blij en verrast met de winst. Het waren de televoters die de doorslag gaven. Het is de vierde keer dat Israël het Eurovisie Songfestival wint. Het liedjesfestijn werd gehouden in Lissabon.”Ik ben zo gelukkig”, zei Barzilai nadat ze de prijs had gewonnen. “Bedankt dat jullie ervoor hebben gekozen om acceptatie en diversiteit te vieren. Ik hou van mijn land. Volgend jaar in Jeruzalem.”

Het liedje Toy gaat over een meisje die zegt geen speeltje van een man te willen zijn. Na de #metoo-hype van het afgelopen najaar is het nummer extra actueel. Het gaat ook over de #metoo-beweging. Zangeres Barzilai won er eerder de Israëlische voorronde mee. Die bestond uit een maandenlange talentenjacht met tientallen deelnemers die in twintig afleveringen optraden. Afgelopen dinsdag stond Israël in de halve finale van het Songfestival. Van tevoren had Eurosong-expert Richard van de Crommert al voorspeld dat het land dit jaar goede kansen zou maken om in de finale te komen en in de top-5 te eindigen. Op Jonet verklaarde hij: “Het ziet er goed en gelikt uit, het benadert de videoclip. En zangeres Netta toont zich een ware powergirl. Om haar kun je absoluut niet heen.” Het lied is geschreven en gecomponeerd door Doron Medalie en Stav Beger.

Niet alleen Van der Crommert omarmde de Israëlische bijdrage, maar ook de jury’s en televoters uit de 43 deelnemende deden dit. Al vanaf het begin van de puntentelling stond Israël in de top-3. Vrijwel telkens kreeg het land tien of twaalf punten, het maximale aantal. De eerste twaalf punten kreeg Israël van het kleine landje San Marino. Ook Oostenrijk, Tsjechië, Frankrijk en Finland. Nadat alle jury’s hun punten hadden gegeven stonden de Israëli’s op 212 punten. Het waren uiteindelijk de televoters die de doorslag gaven. De mensen thuis beloonden Netta Barzilai met nog eens 317 punten, waardoor ze op de eerste plaats belandde.

Het is de vierde keer dat Israël het Eurovisie Songfestival wint. In 1978 won het land voor het eerst met ‘A-ba-ni-bi’ van Izhar Cohen en Alphabeta. Daarna mocht Israël het liedjesfestijn organiseren in Jeruzalem, waar het in eigen huis won met ‘Hallelujah’ van de groep Milk and Honey. Vervolgens duurde het een kleine twintig jaar voordat het land opnieuw won. Dit gebeurde in 1998. De transgender Dana International won toen met het lied ‘Diva’, waarna het festival in het jaar erop terugkeerde naar de Israëlische hoofdstad Jeruzalem. Volgend jaar zal het evenement opnieuw naar Israël gaan. Het is nog niet duidelijk in welke stad het festival gehouden zal worden, maar de kans is groot dat het wederom in Jeruzalem zal zijn.

In Israël zelf gingen duizenden mensen de straat op om de overwinning van Nette te vieren. Fans in Tel Aviv dansten gezamelijk op een groot plein. Ze zongen met volle borst het liedje Toy. “We zijn supertrots, bedankt Netta!” riep een van hen. Door de straten reden toeterende auto’s met Israëlische vlaggen. Veelal homoseksuele Songfestival-fans reden met regenboogvlaggen door de straten van Tel Aviv.

  

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X