Dé online community van Joods Nederland. 6 Heshvan 5779 · 15 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Barcelona zou in 1936 anti-nazi-Spelen hebben

In Barcelona zouden in 1936 alternatieve Olympische Spelen zijn gehouden op die van Berlijn, zo meldt de Joodse achtergrondsite The Jewniverse. De Olympiade van het Volk (‘Olimpiada Popular’) zou er zijn voor iedereen en zou vanuit een socialistische en progressieve gedachte georganiseerd worden. Joden waren er oprecht welkom. In 1931 dong Barcelona naar de echte Olympische Spelen van 1936, maar verloor deze van Berlijn. Later, nadat de nazi’s in Duitsland aan de macht waren gekomen, zouden deze Spelen de ‘nazi-Spelen’ van Adolf Hitler en zijn trawanten worden. Joodse en zwarte sporters hadden het er erg moeilijk, en Sinti en Roma werden verbannen uit Berlijn. Atleten uit allerlei landen maakten tijdens de openingsceremonie de Hitlergroet.

De Olympiade van het Volk was geïnspireerd op de Socialistische Spelen, die sinds 1925 gehouden werden, en zou één week voor de Olympische Spelen van Berlijn van start zijn gegaan. Er zouden zesduizend atleten uit 22 landen naartoe zijn gekomen, allen vanuit de gelederen van de ‘arbeidersklasse’. Ook de Sovjetunie (tot dan toe nog nooit present op de echte Spelen) zou acte des precénse geven. Onder de deelnemers waren zeventig Franse Joden van de Yiddische Arbeit Sport Klub uit Parijs. Verder waren andere Joden welkom op deze Spelen ongeacht hun achtergrond. In tegenstelling tot de nazi’s maakten de socialisten toen geen onderscheid. Naast atletiek zou er onder meer worden geschaakt, gevolksdanst en getafeltennist. Toneel was eveneens een van de onderdelen.

Toen de duizenden atleten in Barcelona begonnen te arriveren, brak de Spaanse Burgeroorlog uit en kon het hele feest niet doorgaan. De Volksolympiade werd geannuleerd en velen konden naar huis. Een kleine groep van circa tweehonderd atleten bleef achter om mee te vechten met de Catalaanse milities. In de Spaanse Burgeroorlog stonden links en rechts militair tegenover elkaar. Aan de linkerzijde vochten de Republikeinen, bestaande uit socialisten, anarchisten, Basken en Catalanen. Zij wilden de jonge republiek behouden en vochten ook voor het behoud van de autonomie van Catalonië en Baskenland. Aan de rechterkant vochten de fascisten, monarchisten en conservatieven, de Nationalisten genaamd. Onder leiding van generaal Franco wilden zij een terugkeer naar het koninkrijk Spanje. De Spaanse Burgeroorlog zou drie jaar duren en een half miljoen doden opleveren. Franco won en vestigde een dictatuur die tot 1975 duurde.

Na de dood van Franco nam kroonprins Juan Carlos het roer over. Hij maakte de sprong naar een constitutionele monarchie met een democratisch stelsel. Na de hervormingen van begin jaren zeventig werd Spanje lid van de NAVO (1982) en Europese Gemeenschap (1986). De Volksspelen waren al lang passé. Barcelona stelde zich in 1986 opnieuw kandidaat voor de echte Olympische Spelen van 1992 en haalde het evenement binnen, onder andere ten koste van Amsterdam. Alom worden de Spelen van Barcelona tot dusver beschouwd als een van de beste georganiseerde Spelen aller tijden.

Het ontsteken van het Olympische vuur tijdens de openingsceremonie van de Spelen van 1992: 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X