Dé online community van Joods Nederland. 6 Heshvan 5779 · 15 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Israël op de kop af 70 jaar oud

Het is precies zeventig jaar geleden dat de staat Israël werd opgericht. Hoewel het zeventigste verjaardagsfeest vorige maand al werd gevierd op Jom Ha’atsmaoet is het in het land opnieuw een feestelijke dag, onder meer omdat de Verenigde Staten hun ambassade vandaag officieel verhuizen van Tel Aviv naar de Israëlische hoofdstad Jeruzalem. Voor deze gelegenheid is Ivanka Trump, de dochter van de Amerikaanse president Donald Trump, naar het Beloofde Land gereisd. Zij is inmiddels ontvangen door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Later op de dag zullen er nog meer feestelijkheden zijn.

Op 14 mei 1948 verkondigde David Ben Gurion, de nieuwe Israëlische premier, in een overvolle Tel Aviv Museum de onafhankelijkheid van de staat Israël. De aanwezige Joodse leiders stonden op en zongen spontaan het Hatikva, het Israëlische volkslied. Het Britse mandaat over Palestina, dat 28 jaar eerder door de Volkenbond was toegekend, was hiermee beëindigd. Ook was de belofte van de Balfourverklaring, dat de Joden een eigen land zouden krijgen, ingewilligd. De Verenigde Naties erkenden de jonge staat, die ze van grenzen voorzag middels een vredesplan waarin de Arabieren ook grondgebied kregen. Zij namen dit niet en begonnen een oorlog waar de Israëli’s uiteindelijk sterker uit zouden komen door grondgebied in te nemen.

Ook in Nederland wordt stilgestaan bij het zeventigjarige jubileum. Een felicitatie kwam er van ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers, die benadrukte dat het belangrijk is dat de staat bestaat. “Het is al zeventig jaar een veilige haven voor Joden wereldwijd. Waar je ook als Jood woont in de wereld: je kunt altijd in Israël terecht. En dat is bittere noodzaak, in een wereld waarin antisemitisme toeneemt,” aldus Segers in het tv-programma Goedemorgen Nederland. Hij roemt Israël om zijn overlevingskracht. “Het is een land met zeven miljoen mensen dat het economisch, militair en wetenschappelijk gezien beter doet dan de landen in de regio. Dat wekt veel afgunst. Het lukt ze toch om op die plek een heel bijzonder land op poten te zetten. Met alle problemen van dien, maar het is een prestatie op maat.”

 

  

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X