Dé online community van Joods Nederland. 6 Heshvan 5779 · 15 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Amerikaanse ambassade Jeruzalem geopend

De nieuwe ambassade van de Verenigde Staten in Israël is officieel geopend. Deze staat thans in de hoofdstad Jeruzalem, zoals president Donald Trump op 6 december 2017 verkondigde. Hijzelf kwam niet naar de opening, maar stuurde zijn schoonzoon Jared Kushner en dochter Ivanka Trump naar Israël; beiden senior adviseurs van het staatshoofd. Zij woonden de inwijdingsceremonie bij op het terrein van de nieuwe Amerikaanse ambassade. Dit deden ze in het bijzijn van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, zijn vrouw Sara en de Israëlische president Reuven Rivlin.

De Amerikaanse ambassadeur David Friedman werd onder luid applaus binnengehaald. “Op deze dag, precies zeventig jaar geleden, verklaarde David Ben Gurion de staat Israël tot onafhankelijk. Niet veel later erkende toenmalig president Harry Truman de nieuwe staat. Zeventig jaar later maken we de volgende stap, iets waar zovelen op gewacht en voor gebeden hebben,” aldus Friedman, die in zijn vorige leven de faillissementsadvocaat was president Trump. “Opnieuw effent de VS het pad als eerste natie. Deze historische gebeurtenis is te danken aan de moed en visie van één persoon aan wie we veel dankbaarheid moeten tonen: president Donald J. Trump.”

Videoboodschap Trump
Na verloop van tijd, veel applaus en vele staande ovaties, kwam er een videoboodschap van Trump. “Gefeliciteerd, het heeft erg lang geduurd. Vrijwel meteen na de onafhankelijkheidsverklaring in 1948 verklaarde Israël Jeruzalem als zijn hoofdstad. Israël is een soeverein land dat zelf mag bepalen waar zijn hoofdstad ligt,” aldus Trump, die memoreerde aan zijn besluit van 6 december 2017. “Vandaag openen we de ambassade vele, vele jaren voor de eigenlijke verhuisdatum. Deze stad en de gehele Joodse natie zijn een testament voor de onbreekbaarheid van het Joodse volk. We wensen ambassadeur veel geluk nu hij de ambassade van Jeruzalem gaat leiden. Moge er vrede zijn en moge God de Verenigde Staten zegenen.”

Ook president Rivlin sprak de menigte toe. “Jeruzalem is het hart van de soevereiniteit van de staat Israël. Het is het huis voor de regering, het parlement en het hooggerechtshof van Israël. De betrokkenheid van de staat bij de stad is niet alleen een commitment aan het Joodse volk, maar aan alle bewoners van Jeruzalem. Joden en Arabieren moeten hier samen leven en zijn gelijk,” aldus Rivlin, die daaraan toevoegde dat de Amerikaanse ambassade vanaf nu ook bij Jeruzalem hoort. “Iedere Amerikaanse presidentskandidaat heeft beloofd om de ambassade te verhuizen naar Jeruzalem, maar eindelijk hebben we nu een leider die het heeft beloofd en die zijn belofte nakomt. President Trump: het Israëlische volk dankt u voor het houden van uw woord, uw moed en steun aan de staat Israël. We hopen dat anderen uw leiderschap volgen.”

Jared Kushner spreekt
Voor het eerst in zijn hoedanigheid als presidentieel adviseur gaf Jared Kushner een grote speech. Hijzelf heeft een Joodse achtergrond en zijn vrouw Ivanka deed gioer. “Dankje Ivanka voor het grote werk dat je doet voor de mensen in ons land. Ik hou van je,” aldus Kushner, die benadrukte dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is en dat zijn schoonvader ‘de waarheid’ onder ogen zag. “Deze president heeft geleverd, want wanneer president Trump een belofte doet, dan houdt hij zich daar aan. We hebben de wereld weer eens laten zien dat de VS vertrouwd kan worden. We doen wat goed is.” Israël mag zelf bepalen waar zijn hoofdstad ligt. “Onze speciale band is gevormd door een gezamenlijke geschiedenis, belangen en principes. We geloven beiden in vrijheid, mensenrechten en het verdedigen van democratie. We blijven achter Israël staan, omdat we geloven dat het beste is wat te doen.”

Netanyahu dankbaar
Tot slot was het podium voor premier Netanyahu. Hij is Trump zeer dankbaar voor zijn besluit over de ambassade. Tegen de aanwezige Amerikanen zei hij: “We hebben geen betere vrienden in de wereld. Jullie staan achter Israël en Jeruzalem.” Netanyahu verhief zijn stem. “Herinner dit moment, want deze dag is geschiedenis. President Trump, door geschiedenis te erkennen heeft u geschiedenis geschreven.” De plek van de ambassade is hem dierbaar, want als klein kind heeft Netanyahu in deze buurt gewoond. “Toen waren er nog sluipschutters, maar nu zijn die er niet meer en is hier de Amerikaanse ambassade.” Hij benadrukte de band tussen het Joodse volk en Jeruzalem. “We zijn in Jeruzalem en we zijn hier om te blijven.” Hij dankte president Trump voor zijn moed om zich aan zijn beloftes te houden. “Dank u wel president Trump. We kunnen alleen vrede bouwen op de waarheid.” 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X