Dé online community van Joods Nederland. 6 Heshvan 5779 · 15 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Netta Barzilai door grote menigte onthaald

De kersverse Israëlische Songfestivalwinnares Netta Barzilai is maandagmiddag groots onthaald op vliegveld Ben Gurion. Nadat ze op zaterdagavond met 529 punten het Eurovisie Songfestival in Lissabon won, zit de zangeres op een roze wolk en wordt zij geleefd. “Dit is een belangrijk moment voor mij, voor de delegatie en voor ons land, dat op dit moment niet veel redenen heeft om blij te zijn,” zei Barzilai tijdens een korte persconferentie op de nationale luchthaven, doelend op de rellen in de Palestijnse gebieden. “Ik ben blij dat we het land een reden hebben gegeven feest te vieren.” Eerder zong ze al in het vliegtuig voor de passagiers.

Op maandagavond trad Netta Barzilai op voor haar fans. Dat deed ze op het Rabinplein in Tel Aviv, de stad waar relatief veel Songfestivalfans wonen. Met Israëlische en regenboogvlaggen, veel Songfestivalfans zijn homoseksueel, onthaalden de mensen hun idool. Het plein was bomvol. De zangeres droeg een zwart gewaad en had dezelfde dansers om zich heen als op het podium in Lissabon. Ze bedankte iedereen voor hun steun. In Israël is de song van Barzilai een hype. Op zaterdagavond zagen zeker één miljoen tv-kijkers en nog eens 750.000 Facebook-viewers haar winnen. De Youtube-clip van ‘Toy’ is al vijftig miljoen keer bekeken door mensen in en buiten Israël.

Zaterdagnacht gingen juichende mensen in Tel Aviv de straat op. Met toeterende auto’s vierden ze de overwinning waarop ze een kleine twintig jaar hadden gewacht. Premier Benjamin Netanyahu belde Barzilai op na de uitslag en noemde haar ‘de beste ambassadeur voor Israël’. De volgende dag maakte hij vleugelbewegingen, voorafgaand aan de wekelijkse kabinetsvergadering, verwijzend naar de vleugelbewegingen tijdens de act van de zangeres. Op het Rabinplein in Tel Aviv werd Barzilai’s naam in grote letters op een gebouw geprojecteerd. Tientallen fans zwommen in een grote fontein.

Het is de vierde keer dat Israël het Eurovisie Songfestival wint. In 1978 won het land voor het eerst met ‘A-ba-ni-bi’ van Izhar Cohen en Alphabeta. Daarna mocht Israël het liedjesfestijn organiseren in Jeruzalem, waar het in eigen huis won met ‘Hallelujah’ van de groep Milk and Honey. Vervolgens duurde het een kleine twintig jaar voordat het land opnieuw won. Dit gebeurde in 1998. De transgender Dana International won toen met het lied ‘Diva’, waarna het festival in het jaar erop terugkeerde naar de Israëlische hoofdstad Jeruzalem. Volgend jaar zal het evenement opnieuw naar Israël gaan. Het is nog niet duidelijk in welke stad het festival gehouden zal worden, maar de kans is groot dat het wederom in Jeruzalem zal zijn. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X