Soros sluit kantoor in Hongarije

De Open Society Foundations (OSF) van de Joods-Hongaars-Amerikaanse filantroop en miljardair George Soros sluit haar kantoor in Boedapest. De stichting zegt dit besluit genomen te heb ben vanwege het ‘steeds repressiever wordende politieke en juridische klimaat’ in Hongarije. Premier Viktor Orbán nam eerder al maatregelen en kwam ook met een campagne tegen Soros. Momenteel is er een Stop Soros-wet in de maak. De stichting van Soros zet zich in voor mensenrechten en democratisch bestuur, maar critici mensen dat de organisatie de massamigratie bevorderd.

OSF verplaatst het hoofdkantoor van Boedapest naar Berlijn. Daar worden ook de internationale activiteiten ondergebracht die thans in Hongarije plaatsvinden. Soros doet dit onder meer om de aankomende Stop Soros-wet te ondermijnen. In een verklaring stelt OSF de anti-Soros-houding van de Hongaarse autoriteiten aan de kaak. ‘De Hongaarse regering heeft de afgelopen twee jaar meer dan honderd miljoen euro aan belastinggeld uitgegeven aan een campagne om leugens te verspreiden over de Foundations en haar partners’, staat in de verklaring. OSF spreekt over een ‘haatcampagne’.

De laatste jaren is premier Orbán in een verbaal gevecht verwikkeld met de 87-jarige multimiljonair Soros, die sinds de jaren vijftig in Amerika woont, maar nog steeds goede banden met zijn moederland heeft. Volgens de premier zou Soros zich teveel bemoeien met interne Hongaarse aangelegenheden en zou diens Central European University (CEU) een gevaar zijn voor het land. Zonder mee te doen aan de afgelopen verkiezingen was Soros in de maanden daarvoor bijna overal in het Hongaarse straatbeeld te zien. Zijn gezicht dook op langs snelwegen, in bushokjes, aan het Balatonmeer en midden in het toeristische hart van Boedapest, want Orbán had een postercampagne tegen hem in gang gezet. Eerder was er al een antisemitische campagne tegen Soros.

Stop Soros-wet
In januari kondigde Orbán drie wetsontwerpen aan onder de titel ‘Stop Soros;. Ze moeten de overheid meer handvaten geven om op te treden tegen NGO’s die migratie steunen en vluchtelingen helpen. Volgens de regering vormen zij ‘een veiligheidsrisico’ voor Hongarije. Gedoeld wordt op organisaties die buitenlandse fondsen ontvangen. Onder deze fondsen valt onder meer de stichting van Soros. Als de ‘Stop Soros-wet’ wordt aangenomen, moeten NGO’s zich verplicht registreren bij de overheid. Ook moeten ze erkennen dat hun werk ‘illegaal’ is en moeten ze hun activiteiten in Hongarije aanmelden bij de autoriteiten. Buitenlandse geldverstrekkers die geld aan geven aan NGO’s die migratie ondersteunen, krijgen te maken met een belasting van 25 procent.

Soros is een Joods-Amerikaanse miljardair van Hongaarse komaf. Hij emigreerde in de jaren vijftig naar de Verenigde Staten waar hij het zakenleven inging. Soros verdiende een fortuin door op de beurs te speculeren en stopt een deel van zijn vermogen sinds de jaren zeventig in goede doelen over de hele wereld om de democratie te versterken. Hij is een filantroop die projecten met een bepaalde politieke kleur ondersteunt, zoals Palestijnse organisaties. Rechtse en conservatieve groepen in Amerika, waaronder het radicaal rechtse Altright, hebben de pik op Soros en verdenken hem van politiek activisme. Dit zouden de Soros leaks hebben bewezen. Sinds het uitlekken van die documenten lijkt er een hetze aan de gang te zijn tegen Soros door radicaal rechts, en autoritaire regimes en regeringen.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Soros sluit kantoor in Hongarije