Barbara Barend pakt prijs voor ‘hand-in-hand’

Barbara Barend
wiki

Journaliste Barbara Barend heeft de Michiel de Ruyter Prijs gekregen voor haar actie van vorig jaar tegen homogeweld. Toen in het voorjaar van 2017 in  korte tijd meerdere malen geweld werd gebruikt tegen homoseksuelen, riep Barend mannen op om uit protest hand in hand te lopen. Het geweld was immers voornamelijk gericht tegen homostellen die op straat elkaars handen vasthielden. De ‘hand-in-hand actie’ werd een hit. Vele mannen fotografeerden zichzelf en zetten die foto op social media.

De jury van de Michiel de Ruijter Prijs is onder de indruk van het resultaat van Barends oproep. ‘Duizenden foto’s van koppels die elkaars hand vasthielden was het overweldigende resultaat en ook landelijke politici schaarden zich achter dit bijzondere initiatief dat ook in het buitenland navolging kreeg’, zo staat in een verklaring. Barend krijgt de prijs uitgereikt uit handen van Tanja Ineke, de voorzitter van homobelangenorganisatie COC. De afgelopen jaren hebben onder andere politicus Henk Krol, de organisatie van de Gay Pride, militair Marco Kroon en politica Marianne Thieme deze prijs ontvangen.

Barbara Barend is journaliste met een Joodse en lesbische achtergrond. Zij zet zich in voor Joods Nederland en voor de LHBTI-gemeenschap. Zo was ze onder meer bestuurslid van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en is ze verbonden aan de LJG Amsterdam. “Ik ben niet erg Joods opgevoed, maar vond het juist erg leuk om Joods te zijn en heb bij de LJG mijn Bat Mitswa gedaan. Van mijn ouders moest ik veel boeken lezen over de oorlog, zoals ‘Wie niet weg is, is gezien’ van Ida Vos”, aldus Barend tijdens een interview in debatcentrum De Balie, in 2014. Haar vader is journalist en columnist Frits Barend. Samen maken ze het sportmagazine Helden.

Categorie:

Home » Nieuws » Barbara Barend pakt prijs voor ‘hand-in-hand’