Dé online community van Joods Nederland. 6 Heshvan 5779 · 15 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Blok: conclusies over rellen Gazastrook afwachten

Minister Stef Blok (VVD) van Buitenlandse Zaken maakt zich zorgen over de situatie aan de grens tussen Israël en de Gazastrook, maar vindt het onverstandig om nu al conclusies te trekken over de oorzaak en omvang van het geweld tijdes de rellen aldaar. Volgens terreurorganisatie Hamas zouden inmiddels bijna zestig doden en 2.700 zijn gevallen aan Palestijnse zijde. Aanhangers van de terreurgroep demonstreren tegen de aanwezigheid van Israël in Israël en zeggen ‘terug te willen’ naar hun thuis. In Europa is met afschuw gereageerd op de situatie. België heeft de Israëlische ambassadeur op het matje geroepen.

De Israëlische politie schoot maandag en dinsdag met scherp op de rellende Palestijnen. Dit gebeurde tijdens de viering van zeventig jaar Israël. Maar de Israëlische ambassadeur ontbieden is nog even een stapje te ver, aldus Blok in het vragenuurtje van de Tweede Kamer. Blok: “Daar is eerst grondig onderzoek voor nodig.” Er zijn volgens hem twee verschillende lezingen. De Israëli’ zeggen dat ze worden benaderd door bewapende Palestijnen, en Hamas zegt dat het gaat om ongewapende demonstranten. Beide partijen maken zich schuldig aan misstappen, meent de minister. “De situatie in de Gazastrook is daardoor heel slecht.”

Waar in Nederland de Israëlische ambassadeur niet op het matje wordt geroepen, is dit in België wel het geval. Minister Didier Reynders (MR) ontbood ambassadrice Simona Frankel voor tekst en uitleg over de gespannen situatie aan de grens tussen de Gazastrook en Israël. Hij noemt haar uitspraak dat alle Palestijnse doden terroristen waren ‘onaanvaardbaar’. “Ik betreur elk overlijden enorm, zelfs al zijn het terroristen,” zei Frankel op de Franstalige omroep RTBF. “Het waren allemaal terroristen die de grens probeerden over te steken in een poging zich op Israëlisch gebied te begeven.”

Onder de slachtoffers bevond zich volgens Hamas een baby. “Die mensen nemen kinderen en baby’s mee naar de grens,” aldus Frankel. “Je moet beseffen dat het de terreurbeweging Hamas is die de Gazastrook en de Palestijnen die er wonen, gegijzeld houdt en hen de dood in stuurt. Hamas is verantwoordelijk voor die doden.”  De Belgische premier Charles Michel (MR) wil dat er een internationaal onderzoek komt naar de zaak. Duitsland en Groot-Brittannië willen dit ook. De Arabische Liga vraagt om een zaak bij het Internationaal Strafhof. Amerika is stil. De Amerikaanse president Trump steunt Israël door dik en dun. Hij liet maandag de nieuwe Amerikaanse ambassade in Jeruzalem openen door zijn dochter. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X