Dé online community van Joods Nederland. 6 Heshvan 5779 · 15 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Geheime teksten dagboek Anne Frank openbaar

De Anne Frank Stichting heeft de afgeplakte teksten uit het dagboek van Anne Frank openbaar gemaakt. Deze delen van de tekst waren tot op heden onleesbaar gemaakt voor het publiek. Met behulp van digitale foto-bewerkingstechniek is het onderzoekers gelukt om de met bruin papier afgeplakte tekst leesbaar te maken. Dit vertelde directeur Ronald Leopold van de stichting dinsdag tijdens een besloten bijeenkomst.

Het was bij de Anne Frank Stichting al langer bekend dat deze pagina’s er waren, maar lange tijd was het onmogelijk om de tekst op de afgeplakte bladzijden, nummers 78 en 79, te lezen. Het gaat onder andere om schunnige moppen die het meisje schreef op 28 september 1942. Mogelijk hebben vader Otto Frank en de Anne Frank Stichting deze delen niet openbaar willen maken ter bescherming van het kind, dat overleed in concentratiekamp Bergen-Belsen.

Anne Frank werd in Duitsland geboren. Ze vluchtte in de jaren dertig met haar ouders naar Nederland vanwege de Jodenvervolging in haar geboorteland. In Amsterdam ging ze naar school. Het gezin woonde in de Rivierenbuurt, zoals meer gevluchte Duitse Joden. Toen de Duitse bezetting uitbrak dook de familie Frank niet meteen onder. Dit gebeurde pas later. Een paar jaar moest Frank met haar familieleden en andere onderduikers in het, later befaamde, Achterhuis aan de Prinsengracht verblijven. De Joden werden verraden en opgepakt. Alleen vader Otto overleefde de oorlog. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X