Dé online community van Joods Nederland. 6 Heshvan 5779 · 15 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Agent bijna neergestoken bij synagoge Tunis

Bij de grote synagoge in Tunis is een agent bijna neergestoken door een man die op hem afstormde. Vrijwel meteen kon de dader door andere politiemensen worden overmeesterd en ingerekend. Hij is overgedragen aan de anti-terreureenheid van het land. De aangevallen politieman is in stabiele toestand. Volgens de Tunesische politie is de aanvaller een 45-jarige bewoner van Ettadhamen, een van de arme buitenwijken van Tunis. Hij was geen bekende van de politie. Het is de eerste aanval in lange tijd die in Tunesië plaatsvindt.

Direct werd de beveiliging van de grote synagoge opgevoerd. Deze staat in de wijk Lafayette en dateert uit 1937. De Joodse gemeenschap is geschrokken van de daad. Er is echter nog geen verklaring geweest van Joodse leiders. In Tunesië is het sinds de Jasmijn-revolutie van 2011 al een aantal jaar soms onrustig. In 2015 richtten moslimterroristen een bloedbad aan op het toeristenstrand van Port El Kantaoui, nabij de stad Sousse. Zeker 39 mensen, voornamelijk toeristen, kwamen om. Sinds 2015 geldt in Tunesië de noodtoestand. In de laatste twee jaar was het relatief rustig.

Vorige maand zijn duizenden Joden nog op bedevaart gegaan naar het eiland Djerba, dat in het zuiden van Tunesië en nabij Libië ligt. Daar ligt de heiligste synagoge van Afrika en wordt de viering van Lag Ba’omer gehouden. De samenkomst is zonder problemen verlopen. Ooit had Tunesië een grote, levendige Joodse gemeenschap van circa honderdduizend mensen. Net als in andere Arabische landen werden ze verjaagd en moesten ze naar Israël vertrekken. Anno 2017 leven er nog zo’n vijfhonderd Joden in Tunis en ongeveer duizend Joden op Djerba. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X