Dé online community van Joods Nederland. 6 Av 5778 · 18 juli 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Nieuw onderzoek verraad Anne Frank

Wie de Joodse familie Frank in 1944 verraadde aan de Duitse bezetters, is al ruim zeventig jaar een raadsel. Een recent gepensioneerde FBI-agent gaat op zoek naar het antwoord met nieuwe, gespecialiseerde software.

De politie, verschillende journalisten, schrijvers en geschiedkundigen beten zich allemaal stuk op de zaak. Ze kwamen met verschillende namen en theoriën, maar nooit met sluitend bewijs tegen een verdachte. De Amerikaanse onderzoeker denkt dat het hem wel kan lukken. Hij noemt de kwestie-Frank ‘de ultieme coldcasezaak’.

De man werkt niet alleen. Hij krijgt hulp van 19 criminologen, historici, journalisten en dataspecialisten, schrijft Het Parool. Bovendien hebben de Anne Frankstichting en gemeente Amsterdam hun archieven opengesteld.

De software die de onderzoekers gebruiken, is in staat ‘om connecties te zien die onzichtbaar blijven voor het blote oog’, aldus de krant.

Via de website Cold Case Diary worden getuigen of hun nabestaanden opgeroepen zich te melden. ‘Oude brieven, dagboeken, foto’s, documenten of verhalen kunnen van groot belang zijn bij het onderzoek’, staat er.

Bron: AT5 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X