Dé online community van Joods Nederland. 6 Av 5778 · 18 juli 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Ommenaren reizen naar Auschwitz

Op 3 oktober 1942 werd Ommen ‘Judenrein’ gemaakt, precies 75 jaar geleden. Gisteren vertrokken twee autobussen met 140 Ommenaren via Westerbork naar Krakow vertrokken om, met de namen van alle vermoorde Joodse inwoners in gedachten, hen in Auschwitz te herdenken. Voordat zij Ommen verlieten, las waarnemend burgemeester Bas Verbeek de zeventien namen voor. In Westerbork was opperrabbijn Jacobs aanwezig om zijn dankbaarheid over dit initiatiefkenbaar te maken.

Op diezelfde dag in 1942 werden 96 mannen uit het werkkamp Arriën op de trein gezet. “Drie oktober 1942 is een datum die we in Ommen nooit mogen vergeten,” aldus Kest Jelsma en Gerko Warner van de stichting Herdenking Joods Ommen.

Voordat de deelnemers naar Westerbork gingen, hielden zij een stille tocht langs de huizen in Ommen waar Joden woonden. Voor de deuren van die huizen liggen nu Stolpersteine. Behalve Ommenaren gaan er ook leerlingen van het Vechtdal College mee. Elke deelnemer neemt een foto mee van een vermoorde Ommense Jood. Het is de bedoeling dat iedereen tijdens de reis aan deze persoon en zijn of haar geschiedenis denkt. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X