Roman over man die Joden redde

Varian Fry
onbekend
Gedurende de oorlogsjaren smokkelde Fry meer dan duizend Joden uit het door de nazi’s bezette Frankrijk, onder wie Marc Chagall, Hannah Arendt, Marcel Duchamp en de antropoloog Claude Levi-Strauss. Na de oorlog werd Fry leraar Latijn op een middelbare school, en in 1994 werd hij postuum door Yad Vashem onderscheiden als een rechtvaardige onder de volkeren.
Fry was ook een van de eersten die in Amerikaanse nieuwsmedia verslag deed van de wreedheden van de nazi’s. Hij richtte het Emergency Rescue Committee op als verzet tegen de Immigratiewet uit 1924, die het aantal immigranten dat werd toegelaten in de Verenigde Staten drastisch beperkte.

In augustus 1940 vloog Fry naar Marseille, waar hij begon aan een geheime missie die dertien maanden duurde. Hij wilde vervolgden helpen om te vluchten uit Frankrijk. Met stiekeme hulp van de Amerikaanse vice-consul, Hiram Bingahm IV, voorzag Fry meer dan 4.000 mensen van uitreisvisa, zowel echte als namaak. Daarnaast hielp hij mensen ook op andere manieren.

Helaas werd Fry bij zijn terugkomst in de VS niet met gejuich ontvangen, maar met woede. Het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat vastbesloten was om de immigratiequota laag te houden, keurde zijn handelwijze af.

The “American Schindler,” Fry overleed op 59-jarige leeftijd in 1967, kort nadat de Franse regering hem had benoemd tot Ridder van het Légion d’Honneur. Een paar jaar later verscheen een biografie.

En nu is er goed nieuws: de bekende romanschrijfster Julie Orringer zal Fry tot hoofdpersoon van haar volgende roman maken. Een halve eeuw na zijn dood krijgt Fry eindelijk de aandacht die hij verdient.

Categorie:

Home » Cultuur » Boeken » Roman over man die Joden redde