Dé online community van Joods Nederland. 6 Av 5778 · 18 juli 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
CIDI roept Arib op tot veroordelen antisemitisme

Tijdens het plenaire debat over de tekortkomingen bij onverdoofd ritueel slachten op 28 september overschreden meerdere opmerkingen de fatsoensnormen. Eén opmerking, gedaan door DENK-lid Selçuk Öztürk, stak er ver boven uit.

“Aan de andere kant proberen we hier de lange arm van Israël en de Joden eruit te hangen [sic] in de Kamer […].”

Öztürk, een gekozen volksvertegenwoordiger, ging hier volledig over de schreef. Zijn uitspraak met een duidelijk antisemitische connotatie is onacceptabel. Het CIDI heeft daarom een brief aan de voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, geschreven, met de oproep de uitspraak door Öztürk formeel te veroordelen.

Het belangrijkste punt uit de brief is de opmerking van Özturk over de ‘lange arm van Israël en de Joden’. Het CIDI bedankt Arib dat zij een kritische opmerking maakte bij de uitspraken van het DENK-Kamerlid. Helaas werd haar interruptie door hem genegeerd. Vervolgens legt de brief uit waarom de opmerking zo beledigend is voor Joden: hij verwijst naar antisemitische denkbeelden waarin Joden worden afgeschilderd als machtig en corrupt.

De brief van het CIDI vervolgt: “Het vrije woord is in een instituut als de Tweede Kamer enorm belangrijk en daar staat ook het CIDI voor. Hier echter ging een volksvertegenwoordiger over de schreef door taal te bezigen met een duidelijk antisemitische connotatie. Ik wil u hierbij verzoeken om formeel deze uitspraak te veroordelen, mede met het oog op toekomstige misbruik van de vrijheid van meningsuiting, in het bijzonder door Tweede Kamerleden.” 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X