Dé online community van Joods Nederland. 6 Av 5778 · 18 juli 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Israël volgend jaar toch op Eurovisie Songfestival

Israël zal in 2018 toch meedoen aan het Eurovisie Songfestival. Dat heeft de European Broadcasting Union (EBU) besloten na zich te hebben beraad op de situatie die sinds mei in Israël is ontstaan. De publieke omroep werd toen hervormd, waardoor er geen officiële partner meer was die het festival zou kunnen uitzenden. De EBU heeft echter bepaald dat Israël Broadcasting Corporation (IBC), dit is de opvolger van de oude Israëlische publieke omroep, volgend jaar een inzending naar het evenement mag sturen en het ook mag uitzenden.

Eerder was verwarring ontstaan over de toekomstige deelname van Israël aan het liedjesfestijn. Dit kwam doordat de Israëlische omroeper Ofer Nachshon in mei live in de finale meedeelde dat het de laatste deelname van Israël zou zijn. Feitelijke klopte het voor wat de oude publieke omroep betrof, want die hield na 69 jaar op met bestaan. De EBU heeft nu naar de nieuwe situatie gekeken en Israël verzekerd van deelname in 2018. IBC mag uitzenden. Daarmee is de deelname van IBC en Israël in 2019 en daarna nog niet geregeld. Er loopt momenteel een rechtszaak over de nieuwsvoorziening van de voormalige publieke omroep. Mocht de nieuwstak, die in mei eveneens werd opgedoekt, alsnog gaan uitzenden, dan komt de positie van IBC voor na 2018 in gevaar.

Al met al is de kans zeer groot dat Israël blijf meedoen aan het Eurovisie Songfestival. Voor de vele fans in binnen- en buitenland is dat een opluchting. Na de aankondiging van Nachshon tijdens de uitzending schreeuwden zij op sociale media moord en brand. In totaal deed het land 44 keer mee en won drie keer. Eerst gebeurde dat in 1978 en 1979. De laatste Israëlische overwinning dateert uit 1998. Toentertijd won transgender Dana International het festival met haar liedje ‘Diva’. Sindsdien heeft Israël het redelijk gedaan, maar eindigde het land nooit echt hoog meer. Toch blijven de Israëliërs het proberen. Sommigen bereiden zich nu al voor op de deelname van volgend jaar. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X