Dé online community van Joods Nederland. 6 Av 5778 · 18 juli 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Restaurant Asher Omisi in Schiedam na 36 jaar dicht

De Jemenitische Israëliër Asher Omisi (70) sluit na 36 jaar de deuren van zijn restaurant in Schiedam. Het is mooi geweest. Asher en zijn vrouw Mieke gaan met pensioen. De mensen in Schiedam moeten het mediterrane restaurant met zijn live muziek voortaan missen.

‘”Is het echt waar?”, “Ga je heus dicht?” Passanten op de Hoogstraat spreken hem aan op het onverwachte nieuws. Jammer vinden ze het en doodzonde dat zo’n instituut dicht gaat. Maar het pand, waar Asher in 1981 startte met een café-chantant annex restaurant, is verkocht. Geen gewoon café of restaurant want daar op de Hoogstraat kon “een avondje uit eten” gemakkelijk uitlopen op een avond lang meezingen vergezeld van een overdaad aan eten. Met als gastheer, zanger en entertainer Asher Omisi. Hij trok met muziek de klanten massaal naar binnen.

Hoewel hij ervoor van alles heeft gedaan (barkeeper, soldaat, fabrieksarbeider) bracht de liefde voor muziek hem van Israël naar Europa, waar hij als gitarist en afwashulp in de Brusselse horeca kon werken. Hij werd als muzikant ontdekt tijdens optredens in Frankrijk, Spanje en Italië. Toen hij in 1972 op een camping in Drenthe kon werken, bleef hij in Nederland hangen.
In Schiedam kwam hij bij de Vlaardingse wijkhandel Hosman Frères terecht. “Daar heb ik geleerd dat eten om de saus gaat. Andere ingrediënten zijn aan te leren maar een goede saus maakt het gerecht”. Met zijn Vlaardingse vrouw Mieke begon hij in 1981 een eigen zaak op de Hoogstraat. Eerst alleen een café chantant met vooral muziek en wat hapjes. Later groeide het uit tot een restaurant dat tot in de regio bekend stond om de mediterrane gerechten als falafel en humus.

”Het is, nu ik zeventig jaar ben, genoeg geweest”, zegt hij met een mediterraan gevoel voor drama. Het was hard werken om 36 jaar de tent draaiend te houden. Als pensionado met vrouw Mieke die in de bejaardenzorg werkte, kan hij het nu rustiger aan doen. Zijn buren en klanten gaan hem missen. Maar ook Asher laat het afscheid niet onberoerd. “Ik ben Schiedammer geworden,” ondanks dat hij ooit kansen kreeg om met zijn zaak te verhuizen naar Rotterdam. Hij blijft ook hier, met een nieuwe woning in Schiedam-West met uitzicht op het park.

Maar het afscheid doet hem pijn. Zij zaak was zijn lust en zijn leven. Natuurlijk wil hij blijven optreden, maar zijn afscheid van de zaak op 15 oktober wordt zijn laatste optreden in de Hoogstraat. Een weemoedig afscheid. Ook als de vrijdag ervoor burgemeester Cor Lamers (CDA) langskomt. Een aderlating voor de Hoogstraat? ”Tja, ik ben een van de langstzittende ondernemers van de Hoogstraat. Van een prachtige drukke winkelstraat tot wat het nu is.” En hij pakt zijn gitaar om die sfeer weemoedig te verklanken.’

Bron: Nieuwe Stadsblad 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X