Silberstein zet Oostenrijkse verkiezingen op zijn kop
De Oostenrijkse verkiezingscampagne heeft een ongewone wending genomen dankzij een bijdrage van de Israëlische campagnemaker Tal Silberstein. Afgelopen weekend werd bekend dat de sociaaldemocratische SPÖ twee haatpagina’s op Facebook had ingericht tegen haar grootste concurrent Sebastian Kurz, lijsttrekker van de conservatieve ÖVP. Op de pagina’s wordt Kurz ten onrechte in verband gebracht met antisemitisme en racisme. De campagneleider van de SPÖ trad meteen af en kanselier Christian Kern, tevens lijsttrekker van de partij, werd in verlegenheid gebracht. Op zondag 15 oktober zijn de parlementsverkiezingen.
In Oostenrijk wijzen alle vingers echter naar één man: Tal Silberstein. Deze Israëlische spindoctor staat erom bekend gespecialiseerd te zijn in negatieve campagnes. Eerder was hij onder meer in dienst van de Israëlische ex-premier Ehud Barak, de Oekraïense oud-premier Yulia Timoshenko en verschillende landelijke politici in Roemenië. Het zwartmaken van, en met moddergooien tegen, de andere partijen zijn Silbersteins specialiteiten. Eerder dit jaar huurde de SPÖ in Oostenrijk hem in. Het was toen onduidelijk wat Silberstein voor de sociaaldemocraten zou gaan doen.
Afgelopen augustus werd Silberstein in Israël vastgezet op verdenking van witwassen en fraude, waarna de SPÖ hem meteen ontsloeg. Maar de Facebookpagina’s waren toen al in de lucht. Niemand lette hier echt op totdat diverse Oostenrijkse media er afgelopen weekend over berichtten. Vlak na het bekend maken van de haatpagina’s werden deze uit de lucht gehaald. Ook werd bekend dat Silberstein 500.000 euro had ontvangen voor zijn opdracht. De SPÖ wilde niet zeggen of zij dat geld had betaald. Mogelijk komt het bedrag van een derde partij, zoals Silberstein aangaf. Hij zegt ook in opdracht van die ‘andere partij’ te werken, maar wil niet kwijt wie deze partij is.
Kanselier Kern is door de pagina’s in diepe verlegenheid gebracht. Zondag kondigde hij aan een taskforce in het leven te roepen die de situatie gaat onderzoeken. “Het was een grote fout om Silberstein in te huren en wij zijn door hem misbruikt,” aldus Kern. Op dezelfde dag was hij in een groot lijsttrekkersdebat te gast. De leidster van de Groene partij vroeg hem of de onderzoekscommissie voor 15 oktober duidelijkheid kan geven. Kern beloofde dit te doen. Verder zei hij van niets te weten. “Ik was niet van de pagina’s op de hoogte. Zoiets als dit komt niet uit onze keuken,” aldus Kern, die benadrukte niets met negatieve campagnes van doen te willen hebben. Tegenstrever Kurz stelde voor dat Kern zijn excuses aan moet bieden aan de groepen die beledigd zouden zijn door de pagina’s, maar dat liet de kanselier na.
Vrijwel direct na de affaire zakte Kerns SPÖ weg in de peilingen naar 22 procent, daar waar hij vooralsnog rond de 26 procent van de stemmen scoorde. Kurz doet het daarentegen nog steeds goed. Sinds zijn aantreden als lijsttrekker, afgelopen voorjaar, staat hij steevast op 33 procent, gevolgd door de rechts-nationalistische FPÖ met rond de 27 procent van de stemmen. Sinds 2007 regeren SPÖ en ÖVP het land samen in een grote coalitie. Na tien jaar lijkt die combinatie te zijn uitgewerkt en ziet het er naar uit dat de Oostenrijkers een andere richting willen ingaan. Zeker een derde van de kiezers heeft nog geen keuze gemaakt.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren