Dé online community van Joods Nederland. 6 Heshvan 5779 · 15 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Expert: hoge positie Israël op Songfestival

Songfestival-expert en -verslaggever Richard van de Crommert voorspelt dat Israël deze week in de top-5 van het Eurovisie Songfestival gaat eindigen. Jonet ondervroeg Van de Crommert, die eerder ‘Het grote Songfestival Boek‘ schreef en momenteel voor De Telegraaf verslag doet van het liedjesfestijn in Lissabon, over de vooruitzichten voor de Israëlische zangeres Netta. Zij zal vanavond met het nummer ‘Toy’ in de halve finale van het festival staan. De kansen zijn goed, want al weken staat ze op nummer één bij de bookmakers.

Hoe ziet de Israëlische inzending van dit jaar eruit?

“De Israelische inzending ziet er bijzonder uit op het podium in Lissabon. Netta staat achter haar looper-tafel en op de bruggen rondom het podium staan een paar sexy danseressen. Anderhalve minuut later staat de zaak te swingen op het podium. Het ziet er goed en gelikt uit, het benadert de videoclip. En zangeres Netta toont zich een ware powergirl. Om haar kun je absoluut niet heen.”

Bij de zogenoemde bookmakers scoort Israël al een paar weken op nummer één. Hoe verklaar je deze populariteit?

“Het wordt een spannend jaar voor Israël. Op dit moment staat het land tweede bij de bookmakers, achter Cyprus. De enorme populariteit komt doordat Israël professionaliteit neerzet, met een zangeres komt die iets nieuws met haar stem doet. Dat is een gimmick. Tegelijkertijd heeft ze een boodschap voor alle pesters in de wereld, die missie wordt begrepen, en verpakt ze het allemaal heel erg positief. Dat is zo’n mooie combinatie.

Hoe reëel is de kans dat Israël met de hoofdprijs naar huis gaat?

“Gezien de uitvoering en de voorspellingen is er dus echt kans dat Israël het Songfestival dit jaar weer eens wint. Maar de concurrentie is groot. Dat Israël na 2005 weer eens in de top-5 beland, lijkt op dit moment een zekerheid.”

Wat vind je als Sonfestival-kenner van deze inzending?

“Zelf vind ik Israël een van mijn vijf favorieten van dit jaar. Ik vind verder Duitsland, Moldavië, België en Tsjechië ook heel sterk. Ik hou ervan als er van de ingezonden liedjes nog heel veel overblijft als je het op de radio hoort. Israël is een feest om naar te luisteren. Op het Songfestival moeten beeld en geluid samenstelten tot één geheel, maar ik vind het fijn als een liedje op eigen benen kan staan. Cyprus bijvoorbeeld, die bovenaan staat bij de bookmakers, heeft die combinatie niet. Het liedje is flinterdun, maar bij de show van vanavond haalt de zangeres alles uit de kast om het nummer te verkopen. Ze staat daar als één brok sex. Geweldig.”

Welke indruk maakt Netta op jou?

“Ik heb een interview met Netta gehad waarin ze haar lied uitlegt. Dat doet ze goed. Ik denk dat Europa dat begrijpt en haar in de armen sluit.”

Eerder onthulde je in De Telegraaf dat de Israëlische groep altijd extra beveiliging krijgt. Hoe gaat het dit jaar?

“Bij Israël heb ik geen zwaardere veiligheidsmaatregelen dan normaal waargenomen. Op het evenement zelf wel. Als we als journalisten naar het perscentrum of de zaal willen, moeten we langs bewapende beveiligers. Ook zijn er op de boulevard, waar de zaal aan ligt, barricades midden op de weg aangebracht.”

Het antisemitisme is de laatste jaren in Europa gestegen en er is onlangs veel aandacht voor dit probleem geweest. Zal dit meespelen bij de jury en televoters?

“Op het Songfestival merk ik eigenlijk niks van antisemitisme. En ik verwacht ook niet dat het een grote rol speelt bij de puntentelling. De meeste kijkers en juryleden beoordelen de inzendingen los van de politieke situatie, al zullen er altijd mensen zijn die niet op het land stemmen vanwege de politieke gevoeligheid.” 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X