Dé online community van Joods Nederland. 6 Heshvan 5779 · 15 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Saoedi’s financieren haat in Belgische moskeeën

Een handboek voor het opleiden van imams noemt Joden een ‘corrupt, slecht en verraderlijk volk’ en beveelt ‘stenigen’ en ‘vuur’ aan als methoden om homo’s te doden, zo bericht de Times of Israel.

Leerboeken in Belgische moskeeën die gefinancierd worden door Saoedi-Arabië propageren antisemitische stereotypen van Joden en roepen op tot het vervolgen van homo’s, aldus een gelekt rapport van de Belgische inlichtingendienst.

De teksten die worden gebruikt in moskeeën, waaronder de Grote Moskee in Brussel, roepen op om homo’s te stenigen of van gebouwen af te gooien, en beschrijven Joden als ‘kwaadaardig’. Dit staat in het rapport van het Nationale Centrum voor het Monitoren van Terrorisme (OCAM). De teksten, die worden gebruikt om imams en godsdienstonderwijzers op te leiden, zijn ‘vooral gebaseerd op de middeleeuwse islamitische wetten,’ zo stelt OCAM in het rapport dat gisteren in handen kwam van het persagentschap AFP.  Ze (de handboeken, red.) hebben ‘een problematische inhoud als het gaat om radicalisme, xenofobie en antisemitisme,’ volgens het rapport van OCAM

Het rapport zal volgende week in het Belgische parlement worden besproken. De Belgische regering zei in maart dat de verhuur van de Grote Moskee in Brussel aan Saoedi-Arabië na vijftig jaar zou worden beëindigd wegens een verdenking van het propageren van radicalisme. De Grote Moskee wordt geleid door de Muslim World League.

Behalve haat tegen Joden en homo’s roepen de handboeken ook op tot ‘oorlog’ tegen iedereen die geen volgeling is van de soennitische islam. Eén van de handboek zegt dat ‘het belangrijkste principe van jihad is om te strijden tegen ongelovigen en agressors’ en ‘gewapende jihad wordt een individuele plicht voor elke moslim’.

OCAM zegt dat deze handboeken makkelijk verkrijgbaar zijn ‘dankzij de onbeperkte financiële en technologische middelen van de bekeringsmachinerie van Saoedi-Arabië en andere Golfstaten’. De handboeken zijn volgens het rapport niet alleen aanwezig in België, maar ook in de landen er omheen, zowel in druk als online.

Het rapport is een uitvloeisel van de Belgische parlementaire commissie die de zelfmoordaanslagen onderzocht die 32 dodelijke slachtoffers eisten op het vliegveld van Brussel en in een metrostation in die stad in maart 2016. De aanslagen werden opgeëist door IS.

OCAM-directeur Paul Van Tigchelt zal aanstaande woensdag achter gesloten deuren het rapport bespreken met de leden van de genoemde commissie, aldus zeiden parlementsleden tegen persbureau AFP. “Het is dringend nodig om sterker en duidelijker te zijn, en om dit onderwijsinstituut te sluiten,” aldus parlementariër Georges Dallemagne van de Waalse partij cdH (centre démocrate Humaniste), verwijzend naar de Grote Moskee. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X