Dé online community van Joods Nederland. 6 Heshvan 5779 · 15 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Vrouwelijke orthodoxe rabbijn in Engeland

Afgelopen maandag werd Dina Brawer de eerste vrouwelijke orthodoxe rabbijn in Engeland.

Zij ontving haar s’micha, oftewel rabbinale ordinatie, afgelopen maandag in Londen van de in Engeland geboren Israëlische rabbijn dr. Daniel Sperber, na een twee uur durend examen.

Brawer, die in Milaan is geboren als kind van Marokkaanse ouders, krijgt de titel ‘rabba’. “Ik zal mijzelf ‘rabbijn’ noemen, dat is waarvoor ik heb gestudeerd en waarvoor ik gekwalificeerd ben,” zei Brawer tegen Jewish News in Engeland.

Zij legde het examen voorafgaand aan de ordinatie af na een opleiding van vier jaar bij Yeshivat Maharat in New York, aldus de Jewish Chronicle. In juni volgt nog een afstudeerplechtigheid op het Hebrew Institute of Riverdale in de Bronx, New York.

Yeshivat Maharat leidt orthodoxe vrouwen op tot religieuze functionarissen. Een klein aantal orthodoxe synagogen heeft daar afgestudeerde vrouwen in dienst genomen. Maar de Orthodox Union, de koepel van modern-orthodoxe gemeenten in de VS, verbood vorig jaar zijn leden om vrouwelijke rabbijnen aan te nemen. Deze maatregel was gericht tegen Yeshivat Maharat.

Brawer was afgelopen jaar student-rabbijn bij een gemeente in New Jersey. Zij is tevens de oprichtster van de Engelse afdeling van de Joodse Orthodoxe Feministische Alliantie (JOFA). “Ik wil een rolmodel zijn voor vrouwen en meisjes in de gemeenschap, om te laten zien dat dit niet alleen mogelijk is voor een man, maar zeker ook voor een vrouw en dat het iets is waarnaar vrouwen zouden moeten streven,” zo vertelde zij Jewish News. “Jonge meisjes moeten kunnen worden wat zij willen. Je kunt goed opgeleid zijn, je kunt een doctoraat halen op elk gebied, maar als het om Joodse religieuze studie gaat, is er een beperking. Nu, die beperking is er echt niet.”

Brawer groeide op in een Chabad gemeenschap. Zij en haar echtgenoot, Rabbijn Naftali Brawer,  de voormalige rabbijn van de Borehamwood and Elstree Synagogue net buiten Londen, kondigde aan de zij gaan verhuizen naar de omgeving van Boston, waar beiden verbonden zullen zijn aan de Hillel van Tufts Universiteit. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X