Dé online community van Joods Nederland. 6 Heshvan 5779 · 15 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Joods monument met bloed besmeurd

Naar nu pas bekend wordt, is het Joods monument in Utrecht twee weken voor Dodenherdenking besmeurd met bloed. Dat bevestigt de politie na een bericht van RTV Utrecht. De gemeente, die het monument beheert, heeft aangifte gedaan. Dit meldt de NOS.

De politie gaat ervan uit dat het monument bij het Spoorwegmuseum met opzet is besmeurd. Het monument is een paar uur na de bekladding schoongemaakt. Het Joods monument in Utrecht is in 2015 officieel onthuld. Op de zeven meter lange gedenkmuur staan 1239 namen en overlijdensdata van Utrechtse Joden die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord.

“Ik ben er niet verbaasd over,” zegt Bracha Heintz van stichting Chabad Lubavitch, die betrokken was bij de totstandkoming van het monument. “Er gebeuren dagelijks zoveel incidenten. Zo zijn er wel eens hakenkruizen in mijn voordeur gekrast. Mijn man is rabbijn, hij draagt een hoed en lange jas en elke keer als hij over straat loopt worden er allerlei dingen naar hem geschreeuwd.”

Op 4 mei was er bij alle herdenkingen in Utrecht extra politie aanwezig, maar dat had niets te maken met het bloed op het monument. Aanleiding was de oproep van activisten om Dodenherdenking te verstoren. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X